Uhapšen direktor Hrvatske privredne komore

Policija je jutros uhapsila Nadana Vidoševića, direktora Hrvatske privredne komore (HGK)  pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenj u sklopu afere izvlačenja 32 miliona kuna (blizu četiri miliona eura) iz HGK, prenose hrvatski mediji.

Zbog iste afere pre mjesec dana uhapšeni su Vidoševićeva najbliža saradnica Zdenka Peternel i Davor Komerički.

Zagrebačkom Večernjem listu potvrđeno je da je u toku pretres njegovog stana. Vidošević je trenutno na obavještajnom razgovoru u policiji, a tokom dana trebao bi biti odveden u USKOK.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema prvim informacijama, tužioci su, navodno, uspjeli da dokažu da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK-a bio predsjednik Komore Vidošević.

Hrvatski mediji podsjećaju da je dosadašnja istraga pokazala kako je glavna Vidoševićeva operativka Zdenka Peternel preko fiktivnih računa i faktura uz pomoć Igora Premilovca i Davora Komeričkog izvlačila novac iz HGK-a. Komerički je, prema istrazi, osigurao firme koje su ispostavljale fiktivne račune, dok je Igor Premilovac bio zadužen za prebacivanje novca u inostranstvo, podizanje gotovine i vraćanje tog novca u Hrvatsku.

Za te usluge Premilovac je sebi ostavljao proviziju od deset odsto. Koliko je poznato, Premilovac je od početka sarađivao s USKOK-om i nije pritvoren, prenosi Bizlife.

Očekivalo se da će nakon nekog vremena kriminal u HGK priznati i Zdenka Peternel, no čini se da ona i dalje ne sarađuje s tužiteljima, nego da je dokaze koji vode prema Vidoševiću USKOK pribavio na neki drugi način.

Slični Članci