Mencinger:Politika EK vodi u rasulo

Slovenački makroekonomista Jože Mencinger tvrdi da Evropska komisija već godinama vodi pogrešnu ekonomsku i industrijsku politiku, prenosi SeeBiz.

Po ocjeni Mencingera ta politika vodi EU i države članice prema “socijalnom i političkom rasulu”.

Brisel je tako, pogrešnom industrijskom politikom doveo do preseljenja radnih mjesta izvan Evrope, o čemu svjedoče podaci o nezaposlenosti, posebno među mladima, a to po njegovoj ocjeni potencira mogućnost društvenih sukoba i nasilja.

Ugledni ekonomist i nekadašnji potpredsjednik vlade, koga zbog njegovog mišljenja i zagovaranja “socijalne države” i protivljenja “neoliberalizmu” mlađi kolege smatraju pripadnikom “stare” škole, isto tako tvrdi da je insistiranje Brisela na ekonomskoj politici koja diktira štednju i fiskalnu konsolidaciju krizu produbilo.

Evropska komisija je tako podržala odluku slovenačkog parlamenta o uvođenju “zlatnog fiskalnog pravila” kao kočnice za zaduživanje i budžetskom deficitu, čime je “pokazala svoju moć, a pokušava prikriti vlastitu krivicu za ekonomsko, socijalno i političko rasulo u Evropskoj uniji”, naveo je Mencinger.

On tvrdi da se pogrešna politika EU-a vidi i na primjeru Slovenije, kojoj je u prvom kvartalu ove godine BDP pao za 4,8 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, što je četvrti uzastopni kvartal u kojem bilježi negativnu privrednu aktivnost pa se očekuje da će pad BDP-a krajem godine biti veći od prvobitnih prognoza o padu od oko dva posto.

Sve se to događa nakon što je Slovenija ulaskom u eurozonu izgubila monetarnu suverenost te u situaciji u kojoj članice imaju sve manje suverenosti i u ekonomskom i fiskalnoj politici, što dokazuje pogrešan smjer Brisela, ocenjuje Mencinger.

Za privatizaciju državnih kompanija, koju Sloveniji preporučuje EU, Mencinger je naveo da se zasniva na “kapitalističkom fundamentalizmu“, slično kao što je nakon Drugog svjetskog rata izvršena nacionalizacija po receptu “komunističkog fundamentalizma”.

Preporučene strukturne reforme radi jačanja konkurentnosti zapravo donose smanjivanje socijalnih i radnih prava, rast nezaposlenosti i “ekonomski kanibalizam” od kojega profitiraju “multinacionalke” koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu u azijskim zemljama, navodi među ostalim Jože Mencinger u dnevniku “Večer”.

Rekordan pad slovenačkog BDP-a u prvom kvartalu ove godine po njegovim je riječima logično objasniti onim što ekonomisti stručno zovu “smanjivanje agregatne potražnje”.

“Drukčije ne može ni biti jer je privredni rast određen potražnjom. Kad smanjite potražnju, to automatski dovede do ekonomskog pada, a smanjuju se zaposlenost, budžetski prihodi, potrošnja stanovništva i investicije, te javni dug i društveno beznađe“, zaključio je Mencinger, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak