NLB još uvijek ima 3 milijarde eura loših kredita

Dodajte komentar

Iako ju država kao jedini vlasnik nastoji sanirati, Nova Ljubljanska banka (NLB) još uvijek ima 3 milijarde eura tzv. loših kredita, što predstavlja više od četvrtine njenog kreditnog portfelja, objavile su Slovenačka televizija i portal slovenačkog Telekoma. Dobar dio tih toksičnih potraživanja akumulirale su već likvidirane podružnice NLB-a u Švajcarskoj i Njemačkoj te njene aktivne podružnice u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema podacima koje je objavila Slovenačka televizija, NLB-ova likvidirana kompanija Interfinanz u Zuerichu u bilansu ima 200 miliona eura loših kredita, a banka LHB Frankfurt najmanje 170 mmiliona lijuna, dok loši krediti NLB Beograd i NLB Podgorica iznose po 100 miliona eura.

Ne opovrgavajući spomenute iznose, najveća slovenačka banka ustvrdila je da za te i druge loše kredite ima osigurane rezervacije.

“Za sve loše kredite imamo oblikovane rezervacije, tako da ne očekujemo da će se udio loših kredita ubuduće povećavati”, navela je NLB u saopštenju kojim je reagovala na tvrdnje o stanju svog kreditnog portfelja, dodavši da je čišćenje od loših kredita proces koji će trajati više godina.

Slovenija je prije godinu dana svoju najveću banku dokapitalizovala s 1,5 milijarde eura te dobar dio njenih loših kredita prebacila na tzv. lošu banku, ali to zakonski nije bilo moguće učiniti s lošim kreditnim plasmanima podružnica NLB-a u inostranstvu.

Ekonomist Maks Tajnikar, nekadašnji ministar ekonomije, izjavio je za Slovenačku televiziju kako se boji da bi NLB zbog lošeg upravljanja kroz dvije godine opet mogla doći u situaciju da zatraži finansijsku pomoć države te da je za to odgovorno sadašnje vodstvo NLB-a koje bi trebalo smijeniti, a banke u državnom vlasništvu privatizovati, kako se dokapitalizacija banaka iz budžetskih sredstava ne bi nastavljala u budućnosti. Pitam se što čini vlada kao vlasnik i zašto ne reaguje centralna banka koja umjesto toga gura glavu u pijesak, kazao je Tajnikar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *