Poslanici vladajućih stranaka predali amandman Skupštini: Prestanak rada sa 66 godina

Poslanici vladajućih stranaka juče su Skupštini predali amandman kojim bi se iz predloga izmjena Zakona o radu izbrisao stav da se granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona povećava sa 66 na 67 godina starosti.

Ovo vraćanje granice na 67 godina ranije su dogovorili socijalni partneri na sjednici Socijalnog savjeta.

“Mišljenja smo da zbog zloupotreba prilikom prestanka radnog odnosa, koje su se do sada dešavale u praksi, ovom rješenju moramo pristupiti na način što ćemo ih svesti na najmanju moguću mjeru, pa s tim u vezi podnosimo ovaj amandman kako bi dali vremena stručnoj javnosti i partnerima da pronađu još bolje i preciznije rješenje. Na ovaj način doprinijeće se uspostavljanju pravne sigurnosti, obezbijediće se prostor za uspostavljanje koherentnosti pravnog sistema i jačanju povjerenja među socijalnim partnerima za uređenje ovog važnog pitanja, te prilagođavanju privrede u odnosu na planiranje radne snage”, navedeno je u obrazloženju amandmana kojeg je potpisalo 23 poslanika iz Pokreta Evropa sad, Demokrata, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Bošnjačke stranke.

Na ovaj zakon amandman je podnio poslanik Demokrata Duško Stjepović, kojim traže da se pravilo o 40 radnih sati sedmično ne odnosi na profesionalne vojnike čije dežurstvo traje 24 sata.

“Profesionalno vojno lice nakon dežurstva može provesti na dužnosti u istoj nedjelji još najviše 16 sati, tj. dva radna dana. Profesionalno vojno lice nakon dežurstva ima pravo na slobodan dan, što u konačnom znači da posljednji radni dan u nedjelji za to lice predstavija rad duži od punog radnog vremena. Ovakva organizacija radnog vremena iziskuje velika novčana finansijska sredstva po osnovu isplate uvećanja zarade za dane rada dužeg od punog radnog vremena”, navedeno je u obrazloženju.

Stjepović kaže i da bi funkcionisanje Vojske bilo ugroženo ukoliko bi vojnik nakon dežurstva dobio dva slobodna dana.

“Postojeće zakonsko rješenje izaziva sudske postupke koje prouzrokuju dodatne troškove. Jedino održivo rješenje je predložena izmjena člana 65 Zakona o radu, kojom će se propisati izuzetak od primjene člana 60 Zakona o radu na Vojsku Crne Gore. Na ovaj način Ministarstvo odbrane, u skladu sa Zakonom o Vojsci Crne Gore, donijelo bi podzakonski akt o radnom vremenu u Vojsci, koji bi propisao organizaciju rada u skladu s potrebama službe”, naveo je Stjepović.

Vlada je predložila amandman na svoj raniji predlog iz Zakona o visokom obrazovanju. Sada se predlaže da visina studentskog kredita ne može biti niža od 25% minimalne zarade za zaposlene do petog nivoa kvalifikacije obrazovanja (600), a visina stipendije za najbolje studente ne može biti niža od 50% minimalne zarade za zaposlene do petog nivoa kvalifikacije obrazovanja.

Iz Vlade kažu da se do ovog rješenja došlo nakon sastanka s predstavnicima Studentskog parlamenta. Prethodno je Vlada predložila da se visina studentskog kredita i stipendije za najbolje studente utvrđuje u zavisnosti od raspoloživih budžetskih sredstava.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak