Spuž: Posjeta rukovodstva Opštine Danilovgrad najvećoj farmi svinja u zemlji

Najveća farma svinja smještena je u Bjelopavlićkoj ravnici: Bokan, Grgurović i Pajović

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović i predsjednik SO Danilovgrad  Predrag Pajović posjetili su juče farmu svinja u Spužu i tom prilikom razgovarali sa Draganom Bokanom, predsjednikom kompanije Voli koja je vlasnik farme.

Kako je saopšteno iz SO Danilovgrad, Grgurović i Pajović prilikom posjete naglasili su važnost postojanja farme i to, najveće u zemlji, pa su istakli da je velika čast što se nalazi na teritoriji Danilovgrada.

Pohvalili su vrijedan rad i veliki trud koji se ulaže u funkcionisanje farme, jer svaka uspješna privredna i poljoprivredna priča je ujedno i ponos lokalne samouprave, koja će i u narednom periodu biti oslonac ovakvim poduhvatima. Grgurović se zahvalio se gospodinu Bokanu na donaciji kamiona za Komunalno preduzeće Danilovgrad i u znak pažnje poklonio mu mapu Crne Gore urađenu od crnogorskog krša.

Izrazili su veliko zadovoljstvo i istakli da su ponosni na činjenicu da je najveća farma svinja smještena upravo u Bjelopavlićkoj ravnici, stvarajući sliku o ovom kraju koja je nekada postojala, kada je ovaj dio važio za jedan od najvećih poljoprivrednih blaga u zemlji.

​Posebno su se osvrnuli na problem koji se tiče neprijatnih mirisa u okolini farme za koji je konstatovano da su u manjoj mjeri nego prethodnih godina jer se vrši uredno izđubravanje i održavanje higijena objekata u kojima su svinje. Iako je sada na farmi veći broj svinja neprijatnih mirisa je manje jer se pristupilo inovativnom rešavanju ovog problema.

Predstavnici farme kazali su da se objekti tretiraju preparatima na biljnoj bazi koji povećavaju higijenu svinja i smanjuju širenje neprijatnih mirisa. U narednom periodu izgradiće se zatvorene lagune i rekonstruisati separatori đubriva na tečni i čvrsti dio.

Grgurović i Pajović su kazali da se ovaj izazov vezan za farmu svinja može riješti tako da se ujedno i pomogne poljoprivrednim proizvođačima opštine Danilovgrad, pa će se u narednom periodu razmatrati mogućnost transporta đubriva sa farme na poljoprivredne njive – zaključeno je u saopštenju SO Danilovgrad.

Podijeli ovaj članak