Velika šteta od nevremena u Luci Bar

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović obišao je Luku Bar, u kojoj je jutros jako olujno nevrijeme srušilo dizalice polomilo pretovarne mostove. Najavio je novčanu pomoć od Vlade Cren Gore.

“Pala tri pretovarna mosta i jedna dizalica. Moram reći da je situacija loša, da će biti velika šteta, ali što je najbitnije reći je da niko nije stradao”, kazao je Radulović.

Kaže da će u narednom periodu Vlada vidjeti kolika je šteta.

“Ali što mogu reći u ovom trenutku je da kao odgovorna Vlada, mi ćemo da stojimo iza Luke Bar i da postoji mogućnost u Zakonu o kontroli državne pomoći da se zbog elementarnih nepogoda daje neki iznos za ovakve stvari”, istakao je on.

Kaže da će vlada pomoći čim dobiju konkretnu cifru o materijalnoj šteti.

“To očekujemo u nekom narednom periodu, u brzom periodu da se desi, ali stojimo iza Luke Bar i radićemo sve što možemo da pomognemo”, kaže Radulović.

Više radnika povrijeđeno, mostovi datiraju od 1977. godine

“Na našu žalost, sva tri pretovarna mosta koja datiraju još iz 1977. godine, su oborena u nervemenu danas prije podne. Mi smo čak imali manipulaciju prije samog nevremena, radili smo običan posao. Ništa nije naznačavalo da će doći do orkanskih vjetrova preko 200 km na čas. Na samoj obali smo imali tri pretovarna mosta, oni su dosta gabaritni, preko 30 metara visine 400 tona težina jednog”, kazao je za TVCG direktor Luke Bar Ilija Pješčić.

Pojašnjavan da je pretovarni most C, koji je bio na polovini same obale, na kojoj su radili sanacijiu sajli i grabilica, je bio usidren.

“Znači bio je vezan lancima za ankere i kočnice spuštene, papučice.  Međutim, udari vjetra u jednom trenutku su bili toliki da su ankere pukvalno popucali. I on je nekontrolisano velikom brzinom, pošto one se nalaze na šinama, krenuo ka preostala dva mosta”, kaže on.

Dodaje da su, srećom, radnici  baš u tom trenutku, napustili svoja mjesta.

“Nije bilo stradalih, bilo je par povrijeđenih radnika, ali srećom nije bilo stradalih”, kazao je Pješčić.

Šteta je, navodi, ogromna.

“Oni finansijski nemaju neku veliku štetu, to su mostovi koji imaju skoro 50 godina starosti, i da kažem nemaju vrijednost 70-80 hiljada, ali manipulacije koje smo obavljali sa njima su nam bile od velikog značaja. Najviše će biti pogođene robe koje smo radili do sada, mi ćemo se na neki način konsolidovati. Imamo preostale dvije mobilne dizalice sa kojima ćemo raditi pretovar, ali onu efikasnost koju smo imali, sad u ovom trenutku nema. Da, tri pretovarna mosta su nam dosta pomagala, bili su u dobro stanju, radnici u Luci su brinuli o njima, pa sam pokazatelja da su skoro navršili 50 godina, je dovoljan da su radnici se brinuli o njima u održavanju”, istakao je on.

Kako kaže, sreća je da niko nije stradao, a cijeni i najavu resornog ministra koji će im pružiti podršku.

Oglasio se i predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je kazao da su sve službe zaštite na terenu. Dušan Raičević (Foto: RTCG)

“Zabrinuti smo kako će doći do sanacije ove štete. Luka Bar se bori sa konkurencijom, a zbog štete koja je nastala na infrastrukturi umnogome će doći do posljedica”, zaključio je on, prenosi RTCG.

Video – Media biro

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak