Šta BYD pokušava? Udar na samo središte evropskog automobilskog carstva!

Dok njemački navijači slave ulazak reprezentacije u četvrtfinale Evropskog fudbalskog prvenstva, kineski proizvođač električnih automobila BYD pokušava pobijediti njemačke proizvođače automobila na njihovom domaćem terenu.
Kineska marka povećava pritisak na njemačke proizvođače, posebno na Volkswagen, kao sponzor Euro turnira.

Uz pružanje usluge prevoza sa oko 300 automobila, BYD stacionira vozila u zonama za navijače kako bi prikazao karakteristike kao što su karaoke u automobilu, i dijeli ulaznice putem društvenih medija.

– Sponzorisanje BYD-a čini brend poznatijim u Evropi i puni ga emocijama – rekao je Marko Sarstedt, šef odjeljenja za marketing na Univerzitetu Ludwig-Maximilians u Münchenu.

– Rizik je za Volkswagenovu električnu strategiju ovakvo prepuštanje igrališta BYD-u – dodao je, prenosi Hak revija.

No put do uspjeha nije baš jednostavan. Kao i drugi kineski proizvođači automobila, BYD se očajnički želi probiti u Evropi. Peking je raspirio vatru ekspanzije izdašnim subvencijama proizvođačima automobila, a automobili koji silaze s proizvodnih traka sada traže dom na drugim kontinentima.

S visokim političkim napetostima sa SAD-om, Evropa je najunosniji dostupni izlaz, ali čak i tu se otpor pojačava. Evropska unija bi ove sedmice trebala početi uvoditi carine na električna vozila kineske proizvodnje. BYD-ova vozila će ulaz u Evropku uniju koštati 17,4 posto. To je, naime, nova carina.

Uprkos prijetnji koju predstavljaju kineski proizvođači automobila, Njemačka pokušava spriječiti ili barem ublažiti carine Evropske unije. U Kini su VW, BMW, Rolls-Royce. Bentley, Porsche i Mercedes još uvijek veliki igrači i ne bi bilo dobro da Kina uzvrati istom mjerom za modele koji iz Evrope idu u Kinu.

Ministar ekonomije Robert Habeck otputovao je u Kinu prošle sedmice kako bi razgovarao o tom pitanju, a Peking je ponudio povlastice poput snižavanja carine od 15 odsto na automobile s velikim motorima u zamjenu za pomoć Njemačke u ukidanju nameta na električna vozila, piše Bloomberg.

Kineska invazija na Evropu zasad je realtivno skromna. Najuspješnija firma po prodaji je SAIC. Vlasnik britanske marke MG sa sjedištem u Šangaju prodao je oko 97.000 automobila od januara do maja u Evropi, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila. To je manje od petine u odnosu na Volkswagen.

Uprkos tome što je prošle godine prestigao VW u Kini, BYD se bori da stekne popularnost u Evropi. U prvih pet mjeseci 2024. brend je prodao nešto više od 13.000 vozila, prema podacima JATO Dynamicsa. Sada ulaže ogroman novac u marketing da preokrene trendove.

U fan zoni u Berlinu u blizini Brandenburških vrata, BYD je mamio prolaznike da pogledaju dvije električne kompaktne limuzine i jedan plug-in hibridni SUV s dva stola za stoni fudbal. Izloženi modeli uključuju hatchback Dolphin na baterije, čija cijena počinje od 33.000 eura i može se pohvaliti dometom do 427 kilometara.

U Evropi bi 36 odsto kupaca automobila koji su upoznati s kineskim markama razmotrilo kupovinu modela BYD, prema anketi koju je u aprilu provela konsultantska firma Horváth na oko 2000 ispitanika. Šest mjeseci ranije stopa je iznosila 10 posto. To je već učinak pojačanog marketinga, odnosno ulaganja u sponzoriranje Eura. Sada bi te brojke sigurno bile veće.

Izvor: BiznisInfo

Podijeli ovaj članak