Redžić: Poremećaj ovih razmjera u Crnoj Gori nijesmo imali za više od 30 godina

Poremećaj regionalnih razmjera zbog kojeg je došlo do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori desio se oko 12:25h, saopšteno je na konferenciji za novinare Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Poremećaj je zahvatio veći dio Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i značajan dio Hrvatske, dok nije uticao na napajanje strujom u Pljevljima i Beranama, kao i određenim drugim dijelovima sjevera Crne Gore. Događaj trenutno ispituje Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema ENTSO.

“Došlo je do nestanka napona, ispali su pojedini elementi u našem i sistemu u okruženju. Mi smo te elemente vratili u napon prema procedurama koje su propisane. Onog momenta kad ENTSO formira komisiju moćićemo da svjedočimo šta je stvarno bilo. Ono što je novo je da se ovakav kvar desio na tako širokom prostoru. Poremećaj ovih razmjera u Crnoj Gori nismo imali za više od 30 godina od kad ja pamtim,” naveo je Direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić.

Iako nije poznato koji je tačan uzrok kvara, Redžić odbacuje mogućnost da je u pitanju ljudski faktor.

“Naše ekipe su na terenu, rade na pregledu trasa, gledaju da li postoji neko rastinje koje je u blizini dalekovoda. Ono što se može desiti to ne mogu da garantujem, ali u skladu sa svojim najboljim mogućnostima i znanjem i praksama koje postoje vjerujem da ćemo i dalje raditi kvalitetno,” naveo je Redžić.

On je kazao da nema informaciju zašto u Podgorici u pojedinim dijelovima nema vode, te da je CGES na vrijeme isporučio napajanje strujom vodovodnih stanica.

Tekst, foto, video: Media Biro

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak