Britanski javni dug na najvišem nivou od 1961.

Britanski javni dug je u maju dostigao više od 2.700 milijardi funti (3.200 milijardi evra) i iznosio je skoro 100 odsto BDP-a.
Ovo je najviši nivo javnog duga od marta 1961. godine, uprkos činjenici da je zaduživanje države bilo niže od očekivanog, sumira njemačka novinska agencija dpa podatke britanskog Zavoda za statistiku.

Neto dug javnog sektora, koji isključuje banke pod kontrolom države, iznosio je 2,742 milijarde funti (3,242 milijarde evra) u maju i iznosio je 99,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je povećanje u odnosu na 96 odsto godinu dana ranije, objavio je danas britanski Biro Statistika.

Britanska vlada je prošlog mjeseca pozajmila 15 milijardi funti (17,7 milijardi eura), dok zvanične prognoze govore da je nivo zaduživanja veći za 0,6 milijardi funti.

Istovremeno, majsko zaduživanje bilo je treće po veličini od 1993. godine, kada je počelo da se bilježi mjesečno zaduživanje države na ostrvu, navodi dpa.

Brojke, objavljene dvije sedmice prije općih izbora, ističu finansijski izazov s kojim se suočava sljedeća britanska vlada. I laburisti i konzervativci obećavaju smanjenje javnog duga.

Podijeli ovaj članak