Zašto bi Fed možda trebao da se pomiri sa situacijom i smanji stope

Jerome Powell

Američke Federalne rezerve su ove godine prognozirale samo jedno smanjenje kamatne stope. Posljednji krug mjesečnih podataka je naveo neke ekonomiste koji su zabrinuti da neće doći dovoljno brzo.

U utorak su podaci o maloprodaji za maj otkrili da se tempo potrošačke potrošnje hladi u odnosu na prošlu godinu, ublažavajući zabrinutost oko ekonomije koja je previše vruća u borbi protiv inflacije. Na tržištu rada, dok je prošlomjesečni broj novih radnih mjesta bio veća nego što se očekivalo, stopa nezaposlenosti dostigla je 4% , što je najviši nivo od januara 2022. Sveukupno, Citijev indeks ekonomskog iznenađenja, koji mjeri u kojoj mjeri su podaci bolji od predviđanja, lebdi blizu najnižeg nivoa u više od godinu dana.

Podaci o inflaciji za maj su u međuvremenu bili obećavajući  više nego što se očekivalo. Naslovni Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je najsporijim tempom od jula 2022. Kada se kombinuju ti podaci s očitavanjem veleprodajnih cijena u maju, ekonomisti vjeruju da je Fed-ov preferirani mjerač inflacije, indeks ličnih izdataka za potrošnju (PCE), porastao na najsporiji tempo godine tokom maja.

Ali ono što se tiče Dutte, i ekonomskog tima u Goldman Sachsu , je mjesto odakle podaci obično kreću. Stopa otvaranja radnih mjesta sada je u skladu s nivoima prije pandemije. Ako bi se dalje smanjila, povećanje stope nezaposlenosti obično bi pratilo trend pada, rekao je Dutta, pozivajući se na Beveridžovu krivu.

Da budemo jasni, Dutta i drugi ekonomisti su više zabrinuti kako bi ekonomski podaci mogli napredovati odavde, a ne tamo gdje se nalaze danas. Mnogi još nisu pretjerano zabrinuti za trenutne trendove.

Glavni američki ekonomista Deutsche Bank Matthew Luzzetti rekao je za Yahoo Finance da postoje “rizici” na tržištu rada. Ali u ovom trenutku više izgleda kao da se potrošačka moć američkog potrošača usporava prema normalnom tempu, a ne ka opadanju.

“Iako postoje određeni napori, posebno za dijelove domaćinstava, bio bih iznenađen kada biste vidjeli usporavanje na tržištu rada i usporavanje potrošača što je bilo dovoljno da ih natjerate da smanje do septembra”, rekao je Luzzetti.

Izvor: Yahoo Finance

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak