Sastanak guvernerke CBCG sa šefom kancelarije IFC za BiH i Crnu Goru

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović, sastala se danas sa sa šefom kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Arminom Ridžalovićem. Na sastanku je razgovarano o modelima saradnje CBCG i IFC, kao i o aktivnostima u okviru petogodišnjeg Partnerskog okvira grupacije Svjetske banke za Crnu Goru, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Šef kancelarije IFC je kazao da Partnerski okvir za period 2025-2029. predviđa podršku malim i srednjim preduzećima u pristupanju finansiranju kroz savjetodavnu i finansijsku saradnju sa bankama i nebankarskim kreditnim institucijama u Crnoj Gori. Ridžalović je takođe istakao da će IFC nastaviti da podstiče regionalne platforme i podržava crnogorski privatni sektor u postizanju održivog ekonomskog rasta i otpornosti na klimatske promjene, posebno u sektoru energetike, turizma i poljoprivrede.

“IFC će razmotriti i mogućnost direktnog finansiranja projekata plavog i zelenog turizma, nastojeći da privuče i zadrži privatne investicije u ugostiteljskom sektoru, sa posebnim fokusom na projekte sa većim potencijalom za promovisanje ekološke održivosti”, kazao je Ridžalović.

Guvernerka Radović se zahvalila na dosadašnjoj podršci IFC crnogorskom finansijskom sektoru, te iskazala spremnost za intenziviranje saradnje na području održivog finansiranja u Crnoj Gori. Guvernerka je izrazila očekivanje da IFC da svoj doprinos u zaokruživanju regulatornog okvira koji bi osigurao da u sve buduće projekte finansiranja budu uključeni elementi održivog razvoja.

“Centralna banka je izuzetno posvećena podsticanju zelenog i održivog finansiranja i smatramo da je kvalitetna saradnja sa međunarodnim partnerima od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja,” istakla je guvernerka Radović.

IFC je članica grupacije Svjetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor u tržištima u razvoju. U fiskalnoj 2023. godini, IFC je plasirala rekordnih 43,7 milijardi dolara za privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak