SAD kasne 15 godina za Kinom u razvoju visokotehnološke nuklearne energije

Sjedinjene Američke Države kasne 15 godina za Kinom u razvoju visokotehnološke nuklearne energije, budući da tehnološki pristup uz podršku države i opsežno finansiranje Pekingu daju prednost, navodi se u istraživanju Fondacije za informacionu tehnologiju i inovacije, nezavisnog istraživačkog instituta sa sjedištem u Vašingtonu.

Kako je navedeno, Kina ima 27 nuklearnih reaktora u izgradnji, sa prosečnim rokovima izgradnje od oko sedam godina, što je daleko brže od drugih zemalja, prenosi „Reuters“.

„Brzo postavljanje sve modernijih nuklearnih elektrana u Kini pokazuje da će kineska preduzeća imati prednost u postupnim inovacijama u ovom sektoru u budućnosti“, prognozira se u izvještaju. SAD imaju najveći broj nuklearnih elektrana u svijetu, a administracija predsjednika Džozefa Bajdena smatra da je taj izvor električne energije gotovo bez emisija ključan za suzbijanje klimatskih promjena, navodi „Reuters“.

Nakon što su uključene dvije velike elektrane u američkoj saveznoj državi Džordžiji 2023. i 2024. godine, uz probijanje troškova za milijarde dolara i posle više godina odlaganja, prestali su da se grade nuklearni reaktori u SAD.

Izgradnja jedne visokotehnološke elektrane otkazana je prošle godine.

Sa druge strane, kineske državne banke mogu da ponude povoljnije zajmove od onih koji su dostupni u zapadnim privredama, navodi „Reuters“ i dodaje da je kineska industrija nuklearne energije imala koristi od trajne državne podrške i strategija lokalizacije koje su joj omogućile da dominira sektorima poput obnovljive energije i električnih vozila.

Prvi u svetu takozvani visokotemperaturni reaktor četvrte generacije hlađen gasom u zalivu Šidao uključen je na mrežu prošlog decembra, a kinesko udruženje za nuklearnu energiju tvrdi da je projekat uključivao razvoj više od 2.200 komada opreme koji su prvi te vrste u svijetu, sa ukupnom stopom lokalizacije materijala domaće proizvodnje od 93,4 odsto.

Izvor: Euronews

Podijeli ovaj članak