Za trenutno jednu od najtraženijih vještina na tržištu rada, satnica se penje i preko 150 eura!

Freelance platforma Upwork nedavno je objavila popis najtraženijih vještina na tržištu rada za 2024. godinu na osnovu zarada freelancera. Među najtraženijim vještinama ove godine našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtualna asistencija.

Da bi sastavili popis, Upworkovi stručnjaci analizirali su koje vještine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu, a koje gube na popularnosti, pojasnila je Margaret Lilani, potpredsjednica odjeljenja za isporuku talenata u toj kompaniji, za CNBC.

Među najtraženijim vještinama našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtualna asistencija, a posebno tražena ove godine je i analiza podataka.

Inače, analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posjećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike, te donose uvide o tome kako poboljšati poslovanje kompanije.

Njihov posao ima veliki uticaj na poslovne procese, kazala je Vicki Salemi, stručnjakinja za zapošljavanje iz Monstera. Takvi stručnjaci obično imaju diplomu iz područja statistike ili pak položen online kurs putem fakulteta, Googlea ili slično.

Svoju ekspertizu na Upworku naplaćuju do 156 eura po satu.

Analiza podataka je vještina koja se kontinuirano razvija, pogotovo s procvatom vještačke inteligencije (AI) u posljednje vrijeme.

Iako ta vještina na tržištu rada nije novost, danas se svodi na “korišćenje vještačke inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida” o poslovanju, tumači Lilani.

Najbolji analitičari podataka na tržištu zbog toga su oni koji pri obavljanju posla znaju vješto da iskoriste mogućnosti AI alata koji se “razvijaju ludom brzinom”, zaključila je Salemi.

Podijeli ovaj članak