Fon der Lajen ostaje na čelu EK još pet godina

Lideri zemalja EU planiraju da večeras u Briselu potvrde kandidaturu Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) za drugi petogodišnji mandat kao predsjednice Evropske komisije, navode izvori upućeni u tok razgovora.

Prema njihovim riječima, lideri zemalja članica će takođe razgovarati o drugim ključnim pozicijama u bloku, prenosi Financial Times.

„Niko ne razmatra bilo kakav drugi ishod“, izjavio je visoki diplomata EU, misleći na nominaciju Ursule fon der Lajen za mjesto predsjednice Evropske komisije.

Privatna večera organizovana je kao uvod u zvanični samit 27. i 28. juna, na kojem bi trebalo da se postigne konačan dogovor. Glasanje u parlamentu za izbor sljedeće predsjednice Evropske komisije zakazano je za nedjelju koja počinje 15. jula.
Takođe će se raspravljati o kandidatima za predsjednika Savjeta EU, kao i za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost. Zvaničnici su nagovijestili da je bivši premijer Portugala Antonio Košta favorit za predsjednika Evropskog savjeta , dok je najvjerovatniji kandidat za mjesto šefa evropske diplomatije premijerka Estonije Kaja Kalas.

Izvori su istakli da dve navedene opcije nijesu izvjesne kao izbor Ursule fon der Lajen za mesto predsednice Evropske komisije. Da bi ostala predsednica EK do 2029. godine, Fon der Lajen će morati da dobije većinu glasova.

Podijeli ovaj članak