Financial Times: Srbija se sprema da da zeleno svjetlo za najveći evropski rudnik litijuma

Britanski poslovni list Financial Times (FT) je objavio da se Srbija priprema da da zeleno svjetlo za najveći evropski rudnik litijuma, i to nakon što je Beograd obustavio ovaj projekat.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su britansko-australska kompanija i Evropska unija dale nove garancije za zaštitu okoline na zapadu zemlje, gdje bi se litijum trebao eksploatisati.

Vučić je u intervjuu upravo za FT izjavio da će se eksploatacijom litijuma osigurati proizvodnja baterija i električnih vozila u Srbiji. Očekuje da će poslovni ljudi i političari sljedeći mjesec doći u Beograd radi zvaničnog obraćanja javnosti o ovom projektu.

“Ako sve završimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine”, konstatovao je, dodajući da se očekuje eksploatacija 58.000 tona litijuma godišnje, što je dovoljno za proizvodnju 1,1 milion ili 17 posto električnih vozila u Evropi.

Uvjeren je da bi ovaj rudnik mogao biti prekretnica za Srbiju i ostatak regiona.

Vlada Srbije je u januaru 2022. oduzela dozvole Rio Tintu, i to nakon velikih protesta onih koji su bili protiv eksploatacije litijuma, zabrinuti da će ova rudarska aktivnost uzrokovati zagađenje vode, raseljavanje stanovništva, i drugo.

Analitičar britanske kompanije za prikupljanje i analizu podataka u industriji Fastmarkets Martin Baker je naglasio da je riječ o nalazištu visokokvalitetnog litijuma koje je mnogo veće od drugih nalazišta litijuma u svijetu, piše FT.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak