Dogovoreno: Hidroelektrana i solarna elektrana na Bilećkom jezeru, operativni timovi već od petka

Dva konkretna projekta –  projekat reverzibilne hidroelektrane i projekat solarne elektrane na Bilećkom jezeru su se iskristalizovala na sastanku koji je inicirao ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske. Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.
Ministar Mujović je najavio ova dva projekta (projekat reverzibilne hidroelektrane i projekat solarne elektrane na Bilećkom jezeru) i istakao da se razgovaralo i o naknadama za potopljeno zemljište crnogorske teritorije.
“Veliko mi je zadovoljstvo što će se u cijelu proceduru i cijelu priču uključiti i ministar Joković jer je dio koji se tiče vodoprivrede pod ingerencijom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nadam se i tu vrlo kvalitetnom, dobitnom rješenju za Crnu Goru tako da sa velikim optimizmom završavamo ovaj razgovor” istakao je ministar Mujović i najavio nastavak već za petak kada će operativni radni timovi preći na konkretno rješavanje određenih zadataka.

I direktor ERS Luka Petrović saglasan je da se treba regulisati pitanje potopljenog zemljišta na teritoriji opštine Nikšić na kome se nalazi Bilećko jezero.
“Ali isto tako treba definisati i trajno riješiti vodosnabdijevanja Herceg Novog koje takođe ide iz rijeke Trebišnjice i na neki način mislimo da jednim možemo napraviti da sve strane budu zadovoljne” istakao je Petrović nakon sastanka.
Sastanak je nastavak razgovora u cilju rješavanja kompleksnosti pitanja Bilećkog jezera, koje je inicirao ministar Mujović. Prvi konkretni rezultat je vraćanje naknade za potopljeno zemljište za Opštinu Nikšić, koja se nije isplaćivala prethodnih 30 godina

Podijeli ovaj članak