Đeljošaj: Ministarstvo podržava mlade preduzetnike i zanatlije

Ministarstvo ekonomskog razvoja aktivno podržava mlade preduzetnike i zanatlije kroz finansijsku i mentorsku pomoć u cilju jačanja njihove konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, poručio je ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

On je naveo da taj Vladin resor podržava mlade preduzetnike i u cilju podsticanja domaće proizvodnje i smanjenja uvoza, što doprinosi ekonomskom razvoju Crne Gore.

Đeljošaj je danas potpisao ugovore sa 20 korisnika programske linije – Vaučeri za žene i mlade u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, kao i sa 21 korisnikom Programa za razvoj zanatstva za ovu godinu, za šta je ukupno opredijeljeno 400 hiljada EUR, prenosi PR Centar.

Gjeloshaj je, tokom obraćanja korisnicima Programske linije za mlade, kazao da je fokus tog resora nastavak podrške razvoju preduzetništva mladih kroz finansijsku podršku, kao i jačanja njihovih preduzetničkih znanja i vještina kroz obezbijeđenu mentorsku podršku.

„Smatramo da ste vi upravo oni na kojima treba da počiva razvoj inovativnog ekonomskog modela rasta i da će podrška koju vam pružamo u okviru programa doprinijeti podizanju konkurentnosti vaših proizvoda i usluga na domaćem i inostranom tržištu. Ovo Ministarstvo će imati uvijek podršku za razvoj vaših ideja“, poručio je Đeljošaj.

On je rekao da je podrška malim i srednjim preduzećima ključna za postizanje ekonomskog razvoja u našoj državi.

“Bez razvoja malih i srednjih preduzeća nema ekonomskog napretka, stoga bi naš fokus trebalo da bude upravo na njima, posebno na proizvodnji. Važno je da ono što proizvedemo bude konkurentno ne samo na domaćem, već i na stranom tržištu. Smanjenjem uvoza možemo postići ekonomski razvoj, a to treba biti naš zajednički cilj”, ocijenio je Đeljošaj.

Ministarstvo će se, kako je dodao, posebno posvetiti ovom zadatku. Mladi su ti koji svojim idejama i inovativnošću pokreću poslovni svijet, a pružanjem podrške njihovim inicijativama gradimo temelje za budućnost.

Obraćajući se korisnicima Programa za razvoj i promociju zanatstva, kazao je da je taj program obezbijeđeno 200 hiljada EUR, što je uvećanje u odnosu na iznos podrške prethodnih godina.

„Takođe, omogućili smo i podršku za novoregistrovane zanatlije, kako bi podstakli mlade, ali i zanatlije koje nijesu registrovane da uđu u regularne tokove, što im otvara vrata da koriste podsticaje države. Drago mi je što je postojalo veliko interesovanje za ovaj program, što nam je ujedno potvrda da treba jačati aktivnosti za čuvanje afirmacije i jačanje zanatske djelatnosti, koja sigurno doprinosi našem privrednom razvoju“, rekao je Đeljošaj.

On je ocijenio da će dobra realizacija ovog Programa omogućiti da se u narednim godinama poveća podrška malim i srednjim preduzećima.

„Poruka preduzetnicima je da prate programe Ministarstva ekonomskog razvoja jer će u narednom periodu biti još projekata i programa koje ćemo podržavati u tom smjeru. Na ovaj način smanjujemo inflaciju i dolazimo u situaciju da je možemo potpuno kontrolisati. Ovo je početak investicija koje će značiti bolji život za sve građane Crne Gore, a prije svega konkurentnu privredu“, kazao je on.

Direktorka Kalafatske radionice Bokovac iz Bara, Miroslavka Bokovac, kazala je da se ta kompanija bavi brodogradnjom, izradom i obnovom drvenih brodova i njihovih elemenata.

„Naša kompanija postoji od 1965. godine. Danas smo vodeći lideri kad je u pitanju drvena brodogradnja ne samo u našoj državi, već i u svijetu. Podrška Ministarstva ekonomskog razvoja nam je vrlo značajna i iskoristićemo je za alate koje koristimo u brodogradnji. Oduševljena sam što Ministarstvo ima program za finansiranje zanatlija“, rekla je Bokovac.

Ona smatra da je ovaj program dobar podsticaj za zanatlije koji nisu prijavljeni da se registriju, navodeći da je to nabolji put da profitiraju i postanu konkurentni.

Predstavnik firme Euroart, Veselin Bošković, kazao je da se njegova firma, koja postoji dvije godine, bavi proizvodnjom namještaja i opremanjem enterijera.

„Preko prijatelja sam čuo za program Ministarstva ekonomskog razvoja i odmah sam se zainteresovao i prijavio. U okviru ovog programa planiramo da uzmemo mašinu koja nam je jako bitna za izradu namještaja, tako da nam je podrška Ministarstva jako značajna“, rekao je Bošković.

Podijeli ovaj članak