CGES i EBRD zajedno do ključnih projekata

Transbalkanski elektorenergetski koridor predstavlja značajan korak ka energetskoj integraciji regiona, povećanju energetske sigurnosti i efikasnosti i pruža osnovu za dalji razvoj obnovljivih izvora energije, a trafostanica „Lastva“, sa svojom naprednom tehnologijom i ključnom ulogom u prenosnoj mreži, simbol je uspješnog realizovanja ovog ambicioznog projekta.

To je ocijenjeno tokom posjete predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), TS „Lastva“, koje su dočekali predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Predstavnik CGES-a, vođa projekta izgradnje ove trafostanice, Aleksa Knežević, kazao je da je posjeta TS „Lastva“, koja je jedna od najvažnijih trafostanica u crnogorskom elektroenergetskom sistemu, prilika da se osvrnemo na značajne ciljeve i uspjehe Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

„Ovaj projekat, dio šire inicijative, ima za cilj poboljšanje energetske interkonekcije između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, te njihovo povezivanje sa susjednim zemljama. Na kraju, to će dovesti do formiranja regionalnog tržišta električne energije na Zapadnom Balkanu“, pojasnio je Knežević.

Naveo je da su ciljevi i prednosti projekta: omogućavanje priključenja dodatnih izvora obnovljive energije, povećanje sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i smanjenje gubitaka u prenosnoj mreži.

Govoreći o ključnim projektima i tehnoškim inovacijama, Knežević je kazao da je za projekat podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije, TERNA položila 423 kilometra podmorskog kabla, povezujućii konvertorske stanice u Lastvi i Cepagattiju u Italiji.

Govoreći o projektima koji su u toku, Knežević je kazao da je u toku instalacija varijabilnog šant reaktora, navodeći da je vrijednost projekta 14,5 miliona eura. Projekat je dijelom finansiran kreditnim sredstvima EBRD-a u iznosu od devet miliona €, dok je ostatak obezbijeđen sopstvenim sredstvima CGES-a.

Posjeti u ime CGES-a su prisustvovali Dragan Perunović, direktor Sektora za razvoj i investicije i Nikola Mugoša, pomoćnik direktora Elektroprenosa, dok su delegaciju ispred EBRD-a činili članovi odbora: Rosmarie Schlup, Yasemin Girici, Shigeto Hiki, Katherine Allen, Miglė Tuskienė, Andrew Smith, Alon Messer, Karina Karaivanova i Jan Willem van den Wall Bake.

U ime menadžmenta EBRD-a, trafostanicu „Lastva“ su obišli: Matteo Colangeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan, Remon Zakaria, šef EBRD-a u Crnoj Gori, Oleg Levitin, šef za politička pitanja i Isida Konomi iz odbora i institucionalna pitanja.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak