FedEx dijeli dvije hiljade otkaza u Evropi

Američka logistička firma FedEx objavila je da će ugasiti do dvije hiljade radnih mjesta u Evropi kako bi dodatno smanjila troškove jer se normalizuje potražnja za uslugama dostave u postpandemijskom periodu.

Otkazi u pomoćnim službama biće raspoređeni na 18 mjeseci i nose troškove prije oporezivanja, uključujući otpremnine, u rasponu od 231,67 miliona do 347,51 miliona EUR, izvijestila je uprava.

Smanjeni broj radnika trebalo bi kompaniji uštedjeti od 115,83 miliona do 162,17 miliona EUR godišnje od fiskalne 2027. godine, dodali su. Kompanija posluje u više od 45 evropskih zemalja i teritorija i zapošljava više od 52 hiljade ljudi, prenosi Biznis.ba.

“Povrh optimizacije naših mreža, preduzimamo mjere kako bismo pojednostavili brojne funkcije i smanjili strukturne troškove”, saopšteno je iz kompanije.

Do kraja naredne godine FedEx planira smanjiti troškove za 3,7 milijardi EUR. U martu su podigli prognozu dobiti u fiskalnoj ovoj godini, uz obrazloženje da će im smanjeni troškovi donijeti veću dobit po dionici.

FedEx i njegov konkurent United Parcel Service (UPS) te druge firme u sektoru imali su puno posla u početnoj fazi pandemije budući da su građani u strogom lockdownu posjete trgovinama zamijenili dostavom robe na kućna vrata.

Oporavak putovanja i povratak građana u restorane preokrenuli su trend.

I UPS planira smanjiti troškove u ovoj godini, za 926,7 miliona EUR. U januaru su objavili da će ukinuti 12 hiljada radnih mjesta i istražiti strateške opcije za Coyote, posrednika u kamionskom prevozu tereta, zbog slabe potražnje i prevelikog kapaciteta u sektoru.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak