Američke Federalne rezerve ponovo zadržale kamatne stope između 5,25 i 5,5 odsto

Američka centralna banka Federalne rezerve (FED) saopštila je da će referentne kamatne stope u SAD zadržati na sadašnjim nivoima, između 5,25 i 5,5 odsto, i to sedmi put zaredom.

Federalne rezerve su srijedu projektovale samo jedno smanjenje stope do kraja 2024. godine, u odnosu na martovsku prognozu koja je podrazumevala tri smanjenja, prenio je Si-En-En (CNN).

Fed skoro godinu dana drži kamatne stope na najvišem nivou u 23 godine, nakon što je započeo agresivnu kampanju povećanja kamatnih stopa u martu 2022.

Budući da se tržište nadaju prilagodljivoj središnjoj banci, kreatori politike Saveznog odbora za otvoreno tržište nakon svog dvodnevnog sastanka skinuli su sa stola dva smanjenja kamatnih stopa od tri naznačena u martu. Odbor je takođe signalizirao da vjeruje da je dugoročna kamatna stopa više nego što je prethodno navedeno.

Nove prognoze objavljene nakon dvodnevnog sastanka ukazale su samo na blagi optimizam da inflacija ostaje na pravom putu da se vrati na Fedov cilj od 2%, dopuštajući određeno labavljenje politike kasnije ove godine.

“Inflacija se smanjila tokom prošle godine, ali je i dalje visoka”, stoji u izjavi nakon sastanka, ponavljajući ton iz prethodnih izjava. Jedina suštinska promjena, nova izjava je uslijedila: “Posljednjih mjeseci došlo je do skromnog daljnjeg napretka prema cilju Odbora od 2 odsto inflacije.”Odbor je u svom pomno promatranom “tačkastom dijagramu” očekivanja stope ukazao na agresivni put rezanja u 2025., s četiri očekivana smanjenja u ukupnom punom postotnom bodu, u odnosu na tri.

To znači da će troškovi zaduživanja za sve, od kredita za automobile do hipoteka, ostati povišeni. Centralna banka čeka još dokaza da se inflacija kreće ka dva odsto.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u maju blago pala sa aprilskih 3,4 odsto na 3,3 odsto, objavila je američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Američki berzanski indeks Dov (Dow Jones) pao je 14 poena (ili 0,04 odsto) nakon što su Federalne rezerve donijele pomenutu odluku. Prema analitičarima sa Volstrita trenutno najveći izgledi za prvo smanjenje stope odnose se na septembar, navodi Si-En-En.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak