Održan veliki kros ”JEDAN mijenja svijet”

Da kros ponovo bude dio odrastanja djece

Za kraj školske godine i društveno-odgovornog projekta „JEDAN mijenja svijet“, kao rezultat zajedništva Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i kompanija One, Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice, te Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Glavnog grada dogodio se ovog ponedjeljka događaj za pamćenje – veliki kros na Ćemovskom polju.

Ujedinivši đake IV, V i VI razreda svih osam škola prethodno obuhvaćenih inicijativom, kros je postao najljepše sjećanje gotovo 600 djece i odraslih.

Među četvrtim razredima najbolje su bile Jana Ćetković, Lara Đurašković i Una Bikić, a najbolji Luka Lješković, Sava Petrovic i Ivan Gojković.

U kategoriji petog razreda predvode Milica Vukadinović, Tamara Kadić i Aleksandra Miladinović, uz svoje drugove Matiju Nedovića, Lazara Milića i Jakova Tomića.
U šestom razredu najbrže su bile Katarina Adžić, Sofija Gašević i Kristina Krgović, dok su prva tri mjesta među dječacima zauzeli Mihailo Jovanović, Nihad Niković i Nikola Božović.

”Brojka od 500 učenika osnovnih škola iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja i Tuzi pokazatelj je spremnosti da još intenzivnije promovišemo fizičku aktivnost. Hvala svim partnerima koji su omogućili realizaciju ove značajne inicijative. Neka ona bude samo početak našeg zajedničkog puta ka stvaranju zdravijeg i aktivnijeg društva”, istakla je Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete, nauke i inovacija.

Anđela Jakšić Stojanović

Glavni grad pripremio je teren za kros, a zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević iskazao je zahvalnost svim organizatorima, rekavši da je Podgorica uvijek na dječijoj strani.

Luka Rakčević

”Zaista je velika čast govoriti na ovom prazniku ljepote i svega onog smislenog što bi trebalo da radimo svi mi. Bio sam i sam učesnik mnogih kros trka koje su se nekada održavale kod tehničkih fakulteta, zato se nadam da će ovo postati tradicionalna manifestacija. Želim da čestitam predstavnicima kompanija One i Jugopetrol AD, koje su inicirale ovakav događaj, i da im se u ime Glavnog grada zahvalim”, poručio je Rakčević.

Poruka generalnog sekretara COK-a bila je prava inspiracija pred početak trke. Igor Vušurović pozvao je okupljene mališane da ovog ljeta bodre naše predstavnike na Olimpijskim igrama.

Igor Vušurović

”Djeco zapamtite, olimpijski moto je – ”Brže, jače, više!”, a mi želimo da se rukovodite olimpijskim vrijednostima poput solidarnosti i fer plej-a tokom vašeg odrastanja. Time ćete vi biti taj JEDAN koji će promijeniti svijet i našu zemlju Crnu Goru učiniti boljom i pametnijom. Ovoga ljeta pratićemo Olimpijske igre u Parizu, i vidjeti čemu to Francuzi mogu da nas nauče. Pozivam vas da svi kao 1 bodrimo naše sportiste!”, rekao je Vušurović.

Izvršni direktor kompanije One Branko Mitrović istakao da je kros najljepša završnica projekta ”JEDAN mijenja svijet” . Djeci koja su željno iščekivala start jedne od šest trka, on je poželio rekordne brzine i prije svega, da uživaju u neizmjernoj radosti pokreta.

Branko Mitrović

” Od početka saradnje sa COK-om naša zajednička želja je da on ponovo bude dio odrastanja naših mališana. Ne sumnjam da će ovaj dan postati vrijedno sjećanje za cijeli život. Neka pobijedi najbrži ili najbrža, jer draga djeco – vi ste naši klinci u 5G brzinama! Vi ste naša neizmjerna radost i naša svijetla budućnost!”, poručio je Mitrović mališanima na krosu.
Kompanija Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice, kao dio olimpijske mreže COK-a, sa velikim entuzijazmom uključila se u projekat ”JEDAN mijenja svijet” u njegovoj velikoj završnici.

Izvršni direktor Vasilis Panagopoulos istakao je da je njihova podrška vođena iskrenom željom da inspirišu nove generacije da se bave sportom, ali i da čuvaju životnu sredinu zbog čega je organizovano čišćenje lokacije uz angažman svih zaposlenih u uključenim kompanijama i institucijama.
”Ovaj događaj predstavlja istorijski trenutak za Podgoricu jer je prvi te vrste. Kao sponzori COK-a, posvećeni smo vrijednostima sporta, ekološke svijesti, prijateljstva i poštovanja. Ove vrijednosti su i u srcu naše kompanije. Mladi ljudi su naša budućnost, i naša je dužnost da ih podržimo i usmjerimo. Zajedno, činimo našu zajednicu boljom”, rekao je Panagopoulos.

Vasilis Panagopoulos

Na kraju šest zasebnih trka za različite uzraste dječaka i djevojčica, završen je prvi kros ”JEDAN mijenja svijet”. Najbrži su nagrađeni, a baš svi su sa sobom odnijeli jedno posebno sjećanje na jedan savršen dan. ”Jer dan koji ujedini ljude u pokretu i dobroj energiji, i jeste za riznicu sjećanja”, poručili su organizatori krosa: COK, kompanije One i Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Glavnog grada Podgorice, zajedno u misiji da kros ponovo bude dio odrastanja naših mališana.

 

Podijeli ovaj članak