Opštini Nikšić od Bilećkog jezera oko 600.000 eura

Na sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića kao i predstavnika dvije elektroprivrede, dogovoreno je da će se od tekuće 2024. godine isplaćivati naknada za Bilećko jezero, Opštini Nikšić, u iznosu od oko 600.000 eura.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, boravi danas u radnoj posjeti Trebinju, na poziv kolege iz Republike Srpske, Petra Đokića.

“Direktan benefit ovog današnjeg sastanka je da smo se dogovorili da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište, ili bolje reći da će Opština Nikšić, dobijati i nastaviti da ubira taksu odnosno naknadu po tom osnovu koja na godišnjem nivou iznosi nekih 600.000 eura. Dakle, vraća se naknada Opštini Nikšić i to ćemo početi retroaktivo od 1. januara 2024. godine i taj će sistem funkcionisati i u budućnosti”, kazao je Mujović nakon sastanka.

Podsjećamo, naknada je uredno isplaćivana do 1994. godine nakon čega je obustavljena zbog raspada bivše države, a tokom minulih decenija prethodne Vlade bezuspješno su pokušavale da sporazumno riješe ovo pitanje, zbog čega se kao opcija pominjala i međunarodna tužba.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da se vode Bilećkog jezera koriste za vodosnabdijevanje Opštine Herceg Novi, ali o tome će, kako su kazali, tokom narednih susreta.

“Za Crnu Goru je takođe važno da smo se dotakli i pitanja krišćenja hidro-potencijala Bilećkog jezera kroz mogućnost snabdijevanja pijaćom vodom Herceg Novog i Boke. To je za nas jako važno i moram da istaknem da smo naišli na široko ispruženu ruku kolega iz Republike Srpske koji su spremni da podrže tu našu ideju i da i taj gorući problem za Crnu Goru riješi na najbolji mogući način”, kazao je Mujović, prenosi RTCG.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak