Kina ulaže 47,5 milijardi dolara u razvoj industrije čipova

Kina je osnovala treći državni investicioni fond za unaprjeđenje svoje industrije poluprovodnika, sa registrovanim kapitalom od 344 milijarde juana (47,5 milijardi dolara), prema podacima iz registra kompanija koje vodi vlada. Prethodna dva bila su osnovana 2014. i 2019. godine.

Stotine milijardi juana uloženih u ovaj sektor odražavaju napore predsjednika Si Đinpinga da postigne samodovoljnost Kine u proizvodnji poluprovodnika. Ova posvećenost dobila je na hitnosti nakon što su SAD uvele niz mjera kontrole izvoza u poslednjih nekoliko godina, navodeći zabrinutost da bi Peking mogao koristiti napredne čipove za unapređenje svojih vojnih kapaciteta, prenosi Reuters.

Akcije kineskih proizvođača čipova porasle su, pri čemu je indeks CES CN Semiconductor ojačao za više od tri procenta, bilježeći najveći dnevni rast za više od mjesec dana. Treća faza China Integrated Circuit Industry Investment Funda zvanično je pokrenuta 24. maja i registrovana je pod opštinskom upravom Pekinga za regulaciju tržišta, prema Nacionalnom sistemu za javnu objavu informacija o kreditima preduzeća.

Treća faza će biti najveća od tri fonda koje je pokrenuo China Integrated Circuit Industry Investment Fund, poznat i kao „veliki fond.“ Ministarstvo finansija Kine je najveći akcionar sa udjelom od 17 odsto i uplaćenim kapitalom od 60 milijardi juana, prema podacima Tianyancha, kineske baze podataka o kompanijama. China Development Bank Capital je drugi po veličini akcionar sa udjelom od 10,5 procenata.

Sedamnaest drugih entiteta navedeni su kao investitori, uključujući pet velikih kineskih banaka: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China i Bank of Communications, od kojih svaka učestvuje sa oko šest odsto ukupnog kapitala.

Veliki fond je obezbijedio finansiranje za dve najveće kineske fabrike čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i za Yangtze Memory Technologies, proizvođača fleš memorije i nekoliko manjih kompanija i fondova. Jedna od glavnih oblasti na koje će se treća faza fonda fokusirati je oprema za proizvodnju čipova.

Podijeli ovaj članak