Inflatorna očekivanja najviše u šest mjeseci. Šta će učiniti Fed?

Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati berzu (a kamoli trgovati) jeste redovno ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će menadžeri biti uspješni kao što su bili sa Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.

Jim Simons, milijarder, matematičar i (1978.) osnivač finansijske kompanije Renaissance Technologies, preminuo je u 87. godini života. Postavio je osnove za novi način ulaganja koji ima sve više imitatora, posebno kod kvantitativnog trgovanja. U njegovoj kompaniji nije bilo ekonomista i finansijskih stručnjaka, već uglavnom matematičara, informatičara, ali i astronoma.

Prinosi hedge fonda Medallion, koji je bio pod okriljem Renaissance Technologies, takođe su bili astronomski. Nakon 2005. godine u njega mogu ulagati samo zaposleni te kompanije. Između 1988. i 2021. godine godišnji prinos fonda u prosjeku je bio čak 62% prije provizije, ali 37% inače. U praksi to znači da je neko ko je uložio 100 dolara u ovaj fond 1988. imao 3,25 milona dolara na računu nakon 33 godine, tokom kojih je prosječni godišnji prinos bio 37%, ulagač koji je svaki mjesec ulagao po 50 dolara u ovaj fond, a na na kraju 33-godišnjeg razdoblja “uštedio” je 62 miliona dolara.

S ovakvim rezultatima, vjerojatno se niko nikada nije žalio da je provizija puno veća nego kod drugih hedge fondova. Naime, Medallion naplaćuje četiri odsto naknade za upravljanje, a potom i proviziju na dobit koja od 2002. godine iznosi 44 odsto (prije 20 odsto). Obično hedge fondovi prikupljaju 2 odsto naknade za upravljanje i uzimaju još 20 odsto ostvarene dobiti.

Najbolja godina Medaliona bila je 2000., kada je povrat (unutar te godine) bio 98,5 odsto, uključujući naknade, a jedina godina kada je fond bio u minusu bila je 1989. (-3,2 odsto). Investicioni velemajstori znaju kako uz pomoć računara iskoristiti anomalije berze i profitirati s različitim klasama ulaganja (dionice, obveznice, sirovine) i u bikovskim i u medvjeđim trendovima. Prinosi fondova čak su djelomično negativno povezani (-0,41) s tržištem. Kao što je spomenuto, fond je zatvoren za javnost. Također se ne zna koje pozicije ima, ali je njegova isplativost svakako zapanjujuća. Dugoročno se ulagači u ETF fondove mogu (dugoročno) nadati prosječnom godišnjem prinosu od najviše oko 10%, a u investicione fondove, zbog većih provizija, nižem prinosu od dva odsto.

Mogli biste u šali reći da su ekonomisti i finansijski stručnjaci doista toliko puta pogriješili u svojim predviđanjima da je (kao što radi Renaissance Technologies) očito bolje novac povjeriti samo vrhunskim matematičarima ako želite ostvariti visoke povrate.

Svježi primjer pogrešnih očekivanja stručnjaka je Fed i njegova monetarna politika.

Početkom godine tržišni sudionici bili su prilično složni da će američka centralna banka ove godine šest puta sniziti kamate (svaki put za 25 baznih bodova, odnosno ukupno za 1,5 postotnih bodova), prvi put u martu.

Sada, u mjesecu maju, očekivanja su već sasvim drugačija: očekuje se da će Fed najviše dva puta ove godine sniziti kamate (prvi put u rujnu), ali i to je vrlo upitno. Tim više nakon što novo istraživanje Univerziteta u Michiganu (objavljeno u petak) pokazuje da su jednogodišnja očekivanja inflacije među američkim potrošačima porasla za 0,3 odsto u odnosu na prošli mjesec na 3,5 odsto, najviše od studenog. Fed će, naravno, učiniti sve da zadrži kredibilitet (ali s ciljem inflacije od 2%), pa je s takvim inflatornim očekivanjima teško vjerovati da će uskoro krenuti u ciklus smanjenja kamata.

Inflacija je dovela i do pada povjerenja potrošača u SAD-u u maju, najviše od oktobra 2021. U protekloj su sedmici  indeksi njujorških dionica ipak porasli, pri čemu se Dow Jones u petak može pohvaliti osmim danom rasta, a sedmičnim rastom od 2,2 odsto, što je najviše ove godine. Wall Street je tako brzo nadoknadio aprilske padove, kada je zavladao strah od povećanja kamata Feda, a svoje je uzelo i ozbiljno zaoštravanje situacije na Bliskom istoku. Bik, simbol optimizma, stoga je ponovno dobio zamah, a važan razlog za to su ohrabrujući kvartalni poslovni rezultati. Više od 90 odsto kompanija u S&P 500 već je objavilo rezultate, a 77 odsto nadmašilo je očekivanja.

Važan test za berze slijedi ove sedmice, kada će biti objavljeni podaci o aprilskoj inflaciji u SAD-u. Analitičari očekuju da će temeljni CPI indeks, koji isključuje učinke cijena energije i hrane, rasti za 3,6 odsto na godišnjoj razini, što bi bilo najniže u više od tri godine.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak