Goldman Sachs: Robna tržišta profitiraće od smanjenja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Robe će napredovati ove godine jer centralne banke u SAD-u i Evropi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci industrijske i potrošačke potražnje, prema Goldman Sachs Group Inc.

Sirovine bi se mogle vratiti 15% tokom 2024. jer se troškovi zaduživanja smanjuju, proizvodnja se oporavlja, a geopolitički rizici ostaju, rekli su analitičari, uključujući Samanthu Dart i Daana Struyvena, u bilješci od 24. marta. Bakar, aluminijum, zlato i naftni proizvodi mogli bi porasti, prema banci, koja je takođe naglasila potrebu da ulagači budu selektivni jer dobici ne bi bili univerzalni.

Roba je skromno napredovala u prvom tromjesečju, pri čemu je sirova nafta ojačala, zlato je postiglo rekord, a bakar premašio 9000 dolara po toni. Kreatori politike u američkim saveznim rezervama i Evropskoj centralnoj banci signalizirali su svoju namjeru da ove godine smanje troškove zaduživanja dok inflacija opada. Osim toga, Kina je označila dalju podrđku svom oporavku.

“Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD-u u nerecesijskim okruženjima dovodi do viših cijena robe, s najvećim porastom cijena metala (posebno bakra i zlata), a zatim sirove nafte”, rekli su analitičari. “Važno je da se pozitivan učinak na cijene povećava s vremenom, kako se impuls rasta iz lošijih finansijskih uslova filtrira.”

Goldmanova oprezno optimistična prognoza odražava komentare drugih promatrača tržišta. Robe ulaze u novi ciklički uzlet potpomognut smanjenim zalihama i usponom globalnog gospodarstva, objavila je Macquarie Group Ltd. ranije ovog mjeseca. Jeff Currie, bivši rukovodilac istraživanja roba u Goldmanu, a sada u Carlyle Group LP, takođe je prognozirao dobitke kako Fed snižava stope. Na drugom mjestu, JPMorgan Chase & Co. istaknuo je potencijal rasta zlata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *