Velika prodaja akcija iz portfelja kompanije Berkshire Hathaway

Dodajte komentar

Kompanija Berkshire Hathaway čuvenog investitora Vorena Bafeta (Warren Buffett) oslobodila se 850 miliona dolara vrijednih akcija General Motorsa (GM) u trećem kvartalu, prema dokumentaciji američke Komisije za hartije od vrijednosti.

Nedavne prognoze nagovještavaju da će protekli štrajk zaposlenih kompanije GM umanjiti njenu ovogodišnju zaradu za oko 800 miliona dolara. GM akcije čine mali procenat portfelja kompanije Bershire Hathaway vrednog 313 milijardi dolara, prenosi CNN.

Bafet je takođe u trećem kvartalu rasprodao akcije drugih kompanija iz portfelja Berkshire Hathaway, uključujući Amazon, HP, Chevron, Procter&Gamble, UPS, Mondelez International i Johnson & Johnson. Kompanija je u prošlom kvartalu prodala akcije ukupne vrijednosti oko sedam milijardi dolara, a kupila je akcije za 1,7 milijardi.

U prošloj godini Berkshire Hathaway je prodao akcije u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara, a prošli kvartal završio je sa rekordnih 157 milijardi dolara u gotovini. Kompanija je imala oko 147 milijardi dolara na kraju drugog kvartala i nadmašila je prethodni rekord od 149 milijardi dolara iz 2021. godine.

Novac, koji se uglavnom drži u kratkoročnim obveznicama američkog trezora, značajno je uvećan zbog rasta kamatnih stopa. Bafet je ranije ove godine odbacio ocjenu agencije Fitch Ratings o sniženju kreditnog rejtinga SAD sa najvišeg AAA na AA+, navodeći da je baš te nedjelje kupio obveznice u vrijednosti 10 milijardi dolara, kao i nedjelju dana ranije.

Konglomerat Berkshire Hathaway takođe je prodao više od 60 odsto svog udjela u kineskoj kompaniji za proizvodnju električnih vozila BYD od avgusta. Bafet je kupio akcije kompanije BYD 2008. godine za 232 miliona dolara, što je bilo 25 odsto akcija BYD-a na berzi u Hong Kongu, prenosi Business Insider.

Vrijednost akcija kineske kompanije u međuvremenu je porasla za nešto više od 745 odsto.

Prodaja akcija upečatljiva je iz više razloga, a posebno jer se zna da Bafet retko prodaje akcije, jer to povlači plaćanje poreza, a on lično često ističe da je njegov poslovni princip ulaganje na duge staze. Na primjer, Berkshire Hathaway čuva svoje akcije u kompanijama Coca-Cola i American Express već 30 godina, koje sada zajedno vrijede 50 milijardi dolara.

Berkshire Hathaway prijavio je prošle nedjelje svoju zaradu u trećem kvartalu, koja je pokazala neto gubitak od 12,77 milijardi dolara, ali je operativni prihod kompanije porastao za 40,65 odsto u odnosu na isti period prošle godine na 10,76 milijardi dolara.

Bafet se nije obratio akcionarima pismom, ali je kompanija saopštila da su gubici uzrokovani promenama tokom trećeg kvartala u nerealizovanim dobicima koji su postojali u ulaganjima u kapital imovine. U saopštenju je navedeno i da je iznos investicionih dobitaka i gubitaka u bilo kom kvartalu obično „besmislen“, kao i da brojke mogu biti izuzetno obmanjujuće za investitore.

Neki analitičari navode da su nedavne Bafetove prodaje akcija u skladu sa očekivanjem recesije i činjenicom da su akcije trenutno skupe. Međutim, drugi stručnjaci ne vide Bafetove manevre kao znak budućih nemira na tržištu. Oni ocjenjuju da bi problemi za američku ekonomiju mogli da nastanu zbog visokih kamatnih stopa, a ne od slabljenja berze. Jedna od glavnih zagonetki je gde će Bafet uložiti svoj novac od prodatih akcija.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *