Upozorenje BIS: Pripremite se na nepredvidive kamatne stope

Dodajte komentar

Investitori bi trebalo da se pripreme za pproduženi period nepredvidivog kretanja kamatnih stopa i jačanja pritiska u finansijskom sektoru, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

“Ne treba potcijeniti mogućnost zadržavanja inflacije na visokom nivou, što bi od velikih centralnih banaka, poput američkog Feda i Evropske centralne banke (ECB), zahtijevalo da zadrže kamatne stope na visokom nivou”, rečeno je iz BIS-a.

“Očigledno još postoje neke razlike između percepcije finansijskih tržišta i poruka centralnih banaka”, naglasio je Claudio Borio, šef sektora BIS-a za monetarnu i ekonomsku politiku u tromjesečnom izvještaju.

Godinama su centralne banke bile predvidive, spustivši u razdoblju kontinuiranih kriza kamatne stope u nekim dijelovima svijeta i u negativno područje, a  potom ih naglo podižući u zadnjih 18 mjeseci.

Danas se smjer njihove monetarne politike više ne može tako pouzdano predvidjeti, upozorava on.

“Ne bi trebalo da isključimo rizik da bi se inflacija mogla pokazati čvršćom nego što se očekivalo”, naglašava zvaničnik BIS-a.

U BIS-u upozoravaju da kompanije i dužnici po hipotekarnim kreditima zbog pritiska viših troškova zaduživanja možda neće moći da podmiruju svoje obaveze, što bi bankama i drugim zajmodavcima moglo izazvati kreditne gubitke.

Uprkos naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina širom svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastaviće da stvaraju probleme jer ekonomije slabe, procijenio je Borio.

“Pitanje je koliko će finansijski sistem u cjelini biti otporan da bi mogao da apsorbuje te gubitke. A posebno je pitanje koliko će veliki i uporni oni biti”, dodao je on.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *