Inflacija ponovo raste: Avgustovske cijene 8,6 odsto više nego prije godinu

Dodajte komentar

Inflacija ponovo ubrzava pošto su cijene proizvoda i usluga u avgustu bile veće 8,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku – Monstata.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, koji stanje u Crnoj Gori bilježi na isti način kao što se to čini u Evropskoj uniji, roba i usluge su na godišnjem nivou poskupjele čak 9,1 odsto. Istu inflaciju od 8,6 odsto Crna Gora je imala u aprilu ove godine.

Kako navode iz Monstata, potrošačke cijene za period od januara do avgusta 2023. godine u poređenju sa istim periodom 2022. u prosjeku su bile više za 10,1 odsto.

Od avgusta 2022. najviše su porasle rente koje građani plaćaju za dom u kome žive – 32 odsto, te frizerskih usluga za 20,8 odstoo. Slijede cijene povrća koje su veće za 20,6 odsto, kućne hemije za 20,4 odsto i mesa za 14,4 odsto. Kada je riječ o ostalim namirnicama, voće 12,7 odsto, mlijeko i jaja su skuplji 12 odsto, a hljeb 5,1 odsto. Odjeća i obuća skuplje su 13,9 odnosno 14 odsto, proizvodi za ličnu njegu 13,8 odsto, usluge u restoranima 10,4 odsto i čvrsta goriva 7,7 odsto,

Najviše su pale cijene ulja – 20,8 odsto, te računarske i druge audio-vizelne opreme – između 2,8 i 5,3 odsto.

Uz to, indeks potrošačkih cijena u avgustu u odnosu na jul bio je veći za 1,7 odsto. Na to su najveći uticaj imali rast cijena goriva, čvrstih goriva (drva), povrća, voća i mesa, te odjeće i obuće.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast u grupama: Prevoz (3,9%); Odjeća i obuća (2,3%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (2,2%); Restorani i hoteli (1,9%); Hrana i bezalkoholna pića (1,7%); Rekreacija i kultura (1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,4%); Zdravlje (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Ostala dobra i usluge (-0,3%)”, preciziraju iz Monstata i dodaju da se druge cijene nijesu bitnije mijenjale.

Bnkar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *