Crna Gora u turizmu bilježi najveći rast prihoda po sobi

Dodajte komentar

Crna Gora je u odnosu na evropske zemlje ostvarila najveći rast prihoda generisanog po sobi (RevPar) tokom jula, kada je u pitanju poređenje sa 2019. godinom, pokazao je mjesečni izvještaj Evropske komisije za putovanja (ETC).

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) je saopšteno da je prema tim podacima zabilježen rast RevPar-a od 105,19 odsto u poređenju sa 2019. godinom, čime je Crna Gora nadmašila sve druge evropske destinacije.

“Pored toga, i drugi indikatori turističkog prometa pokazuju da crnogorski turizam doživljava snažan oporavak, te da se Crna Gora ističe kao atraktivna turistička destinacija u Evropi. U izvještaju ETC-a se ističe da je Crna Gora, sa rastom od 20,52 odsto stope popunjenosti u odnosu na prethodni mjesec, ostvarila najbolje rezultate među svim evropskim državama”, dodaje se u saopštenju.

Direktorica NTO-a, Ana Tripković Marković, poručila je da podaci ETC-a ohrabruju i predstavljaju znak dobrog pozicioniranje naše destinacije.

“Ovi podaci govore o jačanju destinacije jer RevPar predstavlja jedan od ključnih indikatora uspješnosti u turizmu. Podsjećamo da je u kvartalnom izvještaju ETC-a navedeno da Crna Gora bilježi najveći rast broja turista u odnosu na 2019. godinu sa tržišta Velike Britanije, Francuske i Holandije. Činjenica da se nalazimo u grupi zemalja koje bilježe značajan rast u gotovo svim mjesečnim izvještajima govori o sve boljem kotiranju Crne Gore kao turističke destinacije u Evropi“, navela je Tripković Marković.

Da se naša zemlja visoko pozicionira kao turistička destinacija, potvrđuju i recenzije posjetilaca na platformama za putovanja.

“Prema njihovim ocjenama, duže od godinu zaredom nalazimo se u top deset najbolje ocijenjenih destinacija, a taj trend se nastavio i u julu, kada je Crna Gora zauzela drugo mjesto”, rekli su iz NTO-a.

Izvještaji ETC zasnovani su na analizama više miliona recenzija koje posjetioci postavljaju na online platforme specijalizovane za putovanja, a uključuju ocjene iz četiri oblasti – ukupni doživljaj destinacije, sigurnost, održivost, te odnos cijene i kvaliteta.

Cijene i temperature “presude” za odmor u septembru

Zbog manjih gužvi, nižih temperatura i jeftinijih cijena smještaja, mnogi radije biraju da ljetuju u septembru i oktobru. Hotelijeri, ali i izdavaoci privatnog smještaja kažu da je postsezona počela dobro, a kažu da bi mogla biti najduža do sada. Sve češće dolaze i turisti iz zemalja van okruženja.

Oni koji ne vole natrpane plaže, gužvu u saobraćaju i visoke temperature, a uzto su i niže cijene, radije ljetuju useptembru. Da je Crna Gora poželjna destinacija i u postsezoni, uvjerili su nas turisti u Budvi.

Iako je manja gužva, ipak, nekim hotelijerima se ne čini. To je zato što, kako kažu iz Budvanske rivijere, očekuju dobru postsezonu, koja će, najavljuju, biti najduža do sada.

I izdavaocima privatnog smještaja početak postsezone čini se uspješnim.

“Imaćemo u septembru stoprocentnu popunjenost, zahvaljujući grupnim aranžmanima popnjenost će trajati do sredine oktobram, a naš Palas u Petrovcu bilježiće dobru popunjenost i očekujemo da do polovine novembra imamo goste”, kaže za TVCG Jelena Kaluđerović iz HG Budvanska rivijera.

“Najave su jako dobre i ako moramo reći da je sezona last minute i gosti sve to gledaju, u poslednjem trenutku gledaju kakvo je vrijeme, cijene letova i onda bukiraju u zadnji min”, dodaje Latif Hadžibrahimi, izdavalac privatnog smještaja.

A primorski gradovi mogu da se pohvale i gostima iz zemalja van regiona.

No, da bi nam više takvih gostiju dolazilo, osim mora, sunca i jeftinijeg smještaja, potrebne su i direktne avio konekcije sa zemljama Zapadne Evrope. Zato bi o tome trebalo na vrijeme razmišljati kako bi naredna turistička sezona bila uspješnija. A ovogodišnja se, kažu hotelijeri, ipak vratila na dobre staze.

Izvor: RTCG.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *