ECB sprema prigovor Italiji zbog odluke o oporezivanju banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) planira da uputi dopis italijanskoj vladi u kojem izražava primjedbe povodom poreza na dobit banaka, prema informacijama koje je objavio list “Corriere della Sera” u petak.

U tom pismu, navodno, se izražava kritika prema činjenici da je Rim najavio ovaj porez prošle nedelje, a prethodno nije obavijestio ni Banku Italije ni ECB, što bi trebalo da bude u skladu sa pravilima Evropske unije, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ovaj porez predstavlja potencijalni rizik za italijanske banke i ukupnu ekonomiju, kako se navodi u pismu koje će ECB uskoro poslati Italiji. Slično Mađarskoj i Španiji, Italija je takođe uvela porez na neočekivane prihode banaka, koji su proizašli iz povećanja kamatnih stopa.

Italijanska vlada je odobrila privremeni porez od 40% na dobit banaka ostvarenu zahvaljujući povećanim kamatnim stopama. Ovo je rezultiralo padom vrijednosti akcija banaka širom Evrope. Povećanje kamatnih stopa je omogućilo bankama da ostvare rekordne profite, ali je istovremeno dovelo do skupljih kredita, dok se istovremeno odlaže primjena većih kamatnih stopa na štednju.

Italijanske banke su obavezne da izmire ovu poresku obavezu do 30. juna naredne godine. Banke poput Intesa Sanpaolo su već najavile očekivane prihode od kamatnih marži preko 13,5 milijardi eura. Ova poreska mjera se odnosi na neto kamatne marže, što predstavlja razliku između kamatnih stopa na kredite i one na štednju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *