Bank of America plaća 250 miliona dolara zbog kršenja zakona

Dodajte komentar

Bank of America pristala je da plati 100 miliona dolara odštete oštećenim potrošačima i još 150 miliona dolara građanskih kazni nakon što su Kancelarija za finansijsku zaštitu potrošača (CFPB) i Kancelarija kontrolora valute (OCC) rekli da je banka prekršila niz zakona, počevši od 2012. godine.

“Bank of America zaradila je stotine miliona dolara naplaćujući višestruke naknade klijentima koji nisu imali dovoljno sredstava na svojim računima od februara 2018. do februara 2022. Potrošači nisu mogli da očekuju ili razumiju da će dobiti naknadu od 35 dolara svaki put kada banka odbije platnu transakciju”, kažu regulatori.

Bank of America je navela da je dobrovoljno ukinula ili smanjila niz naknada prošle godine.

CFPB je pokrenuo akciju protiv niza takozvanih “junk fees”-a, uključujući naknade za prekoračenje i nedovoljna sredstva, kaže da zajmodavci nepravedno naplaćuju klijentima bankarske usluge.

“Ove su prakse nezakonite i podrivaju povjerenje klijenata. CFPB će stati na kraj tim praksama u cijelom bankarskom sistemu”, rekao je direktor CFPB-a Rohit Chopra.

Pod pritiskom prodaje ili zbog nagrađivanja, zaposleni Bank of America nezakonito su se prijavljivali i upisivali potrošače, bez njihova znanja, na račune kreditnih kartica najmanje od 2012, rekao je CFPB. Računi su predstavljali “mali postotak” novih računa u banci, rekli su regulatori.

SEEbiz/CNBC

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *