Inflacija će biti sve viša, zemlje traže nazad svoje zlato

Dodajte komentar

Sve više zemalja vraća zlato u domaće riznice zbog inflacije i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, zamrznuvši njenu imovinu u inostranstvu, pokazalo je istraživanje američke kompanije Invesco.

Više od 85 odsto od 85 državnih stabilizacionih fondova i 57 centralnih banaka procjenjuje da će inflacija u idućih 10 godina biti viša nego što je bila u proteklih 10 godina, pokazuje godišnje istraživanje Invescoa o državnom upravljanju imovinom.

Takvo okruženje obično podstiče ulaganja u zlato i obveznice privreda u razvoju, ali izgleda da je važan okidač i zapadno zamrzavanje gotovo polovine od ukupno 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi.

Taj presedan zabrinuo je “značajan dio” centralnih banaka, pokazalo je istraživanje, i gotovo 60 odsto anketiranih navelo je da je zlato zato postalo privlačnije, a njih 68 odsto sada rezerve drži u domaćoj riznici, u odnosu na 50 odsto.

“Držali smo (zlato) u Londonu… ali sada smo ga vratili kući jer želimo sigurnu imovinu i da ona bude na sigurnom”, citiraju autori izvještaja anonimnu centralnu banku.

Mnogi zastupaju takav stav, rekao je Invescov čelnik odjeljenja za institucije Rod Ringrou, koji je nadgledao izvještaj.

“'To je moje zlato i želim da bude kod kuće’ – glasila je mantra kojoj smo svjedočili posljednjih godinu dana”, dodao je Ringrou.

Geopolitika i uslovi na tržištima u razvoju podstakli su neke centralne banke da smanje udio dolara u deviznim rezervama i da uvedu druge valute.

Sedam odsto anketiranih smatra da rastući dug SAD negativno utiče i na dolar, iako većina još ne vidi alternativu zelenoj novčanici u njenoj ulozi kao svjetske rezervne valute. Udio onih koji moguću alternativu vide u kineskom juanu smanjen je pak na 18 odsto – sa 29 odsto u 2022.

Gotovo 80 odsto od 142 anketirane institucije vidi geopolitičke napetosti kao najveću opasnost u idućih 10 godina, a 83 odsto njih drži da će u idućih 12 mjeseci najveća opasnost biti inflacija.

Titulu najatraktivnije kategorije imovine ponijela je infrastruktura, posebno projekti koji uključuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Privlačnost Kine za ulaganja blago je smanjena, dok je Indija potvrdila prvu poziciju među najatraktivnijima, drugu godinu zaredom. Trend vraćanja proizvodnje bliže matičnoj zemlji poboljšao je plasman Meksika, Indonezije i Brazila.

Osim Kine, ulagačima su sada manje privlačne Velika Britanija i Italija, pokazalo je istraživanje.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *