Broj najbogatijih u svijetu smanjen za 4.000

Dodajte komentar

Zanimljive detalje donose novi podaci o finansijskoj imovini svjetskog stanovništva, što uključuje dionice, investicione fondove, stanja na bankovnim računima i slično.

Kao posljedica prošlogodišnjih preokreta (posebno je neobično da su osjetno pale ne samo dionice, već i obveznice), ukupna količina finansijske imovine smanjila se za 3,5 ossto, na 225 triliona dolara, pokazuju podaci Boston Consulting Groupa. To je najveći pad od finansijske krize 2008. Klub superbogatih pojedinaca s imovinom od najmanje 100 miliona dolara sada broji 62.000 članova, što je 4.000 manje nego godinu ranije.

Ali, vrijednost realne imovine u svijetu (uključujući nekretnine i plemenite metale) porasla je za 5,5 odsto, čime je kompenzovan pad finansijske imovine. Ukupna imovina, koja se sastoji od finansijske i realne, tako je 2022. u svijetu porasla za 0,3 odsto, na 459 milijardi dolara. Prema procjenama BCG-a, do 2027. godine ukupna imovina svjetske populacije dosegnuće gotovo 600 biliona dolara. Na listi zemalja s najvećom neto imovinom na prvom mjestu su SAD (144 biliona), ispred Kine (76), Japana (24) i Njemačke (19).

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *