Damjanović: Ukidanje doprinosa za PIO ugrozilo bi penzije i povećalo cijene, prekid hedžinga odgovoran potez

Dodajte komentar

Ukidanjem Fonda PIO bile bi ugrožene penzije i automatski bi bile povećane cijene, što bi pogodilo najugroženiji dio društva, kazao je ministrar finansija Aleksandar Damjanović. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da su najave bankrota bivšeg ministra finansija i lidera PES-a Milojka Spajića neutemeljene, jer je državna kasa nikad punija, a državni prihodi 10 odsto iznad plana.

“Na današnji dan gotovina u državnom trezoru je 166,5 miliona, tu su i depoziti po osnovu plata koje imamo i hedžing transakcije i sa tim depozitima imamo oko 300 miliona eura”, kazao je Damjanović.

Komentarišući izjave bivšeg ministra finansija i lidera PES-a Milojka Spajića da je država pred bankrotom, Damjanović kaže da su te tvrdnje netačne i neutemeljene.

“Kako bismo rekli mi u Podgorici – Ko o čemu: vojnik o skraćenju, neko o poštenju, a Milojko o bankrotu. Poslije njegovih najava o bankrotu u junu, imamo 300 miliona u trezoru bez tekućih priliva koji su iznad planova. Pokušava da prepadne domaću i stranu javnost činjenicama koje su netačne i nijesu utemeljene”, rekao je Damjanović.

Ističe da je Spajić izgubio legitimitet kod ozbiljne međunarodne javnosti i niko mu ne vjeruje.
“Nije dobro da bilo ko, državni službenik, a posebno bivši ministar finansija, bez utemeljenja, iziritiran vjerovatno ličnim odnosima priča o bankrotu u trenutku kada je državna kasa nikad punija, da su državni prihodi 10 odsto iznad plana u istom periodu prošle godine i obezbijeđena je maksimalna stabilnost javnih finansija”, rekao je on.

Naglasio je da se obaveze isplaćuju redovno.

“U julu je rata za Exim banku koja je spremna, nema mjesta panici. Malo optimizma nije na odmet, pa ni bivšem ministru Spajiću”, poručio je Damjanović.

Ukidanje doprinosa za Fond PIO neozbiljna priča

Govoreći o ukidanju doprinosa za Fond PIO, kazao je da bi se time povećao PDV oi ugrozile penzije.
“On je rekao da će se taj manjak nadoknaditi iz poreza. Ako bi s ekonomska logika vodila time, najbolje bi bilo da se zadužimo 2 milijarde eura i povećamo duplo penzine i plate i sve se vrati u budžet”, kazao je ironično Damanović.

Kazao je da treba težiti tome da se smanjuju doprinosi.

“Međutim, jednokratatnim ukidanjem doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su ustavna kategorija, osim što bi ugrozilo status sadašnjih i budućih penzionera, dovelo bi do manjka od 470 miliona eura u budžetu. To neko mora da nadoknadi”, rekao je on.

Objašnjava da postoje dva scenarija.

“Ta se sredstva mogu obezbijediti na dva načina: zaduženjem u nivou 900 miliona eura obveznica, milijardu i po i koliko god bude trebalo i povećanjem poreza, odnosno PDV-a. Ne postoje drugi indirektni porezi sem PDV i akcize koji se mogu povećavati”, kazao je on.

Objašnjava da bi se na taj način automatski generisao rast cijena i inflacija.

Prekid hedžinga bio najodgovorniji potez

Govoreći o prekidu hedžing aranžmana, on je kazao da je ugovorom predviđeno da se nakon dvije godine preispita i da se tada može nastaviti ili prekinuti. Objašnjava da je hedžing sklopljen u trenutku kada su finansije bile stabilne, međutim, nakon globalnih dešavanja, rata u Ukrajini, u razgovoru sa istim bankama koje su učestvovale u hedžingu definisano je da su rizici izuzetno veliki da se aranžman produžava.

“Hedžig je razmotren, poštovana je ugovorna obaveza, prekinut je, prihodovano je to što je prihodovano, taj dio novca se nalazi u trezoru i on je manji u odnosu na ovo što država ima kao depozite”, kazao je on.

Ističe da je neistina da smo mogli povući 170 miliona da smo prekinuli hedžing krajem prošle godine.

“Prekid prije ugovorenog roka izazvao bi dodatne troškove i da je prekinut kad god tak što kao kalimero plače, pitao bi zašto smo prekinuli”, rekao je Damjanović.

Tvrdi da je ovo bio najodgovorniji odnos prema državnim finansijama i bankama.

“Valutnog rizika trenutno nema, on je isti kao kada je ugovor sklopljen. Kredit je sada definisan u realnom odnosu valuta, eura i dolara, vidjećemo kako će se sada on kretati, to niko ne može da zna”, rekoa je on i dodao da se može sačekati da se situacija na globalnom tržištu stabilizuje, pa se može razmotriti nastavak aranžmana.

Očekuje da tehnički dio rebalansa bude usvojen i kada se nova Vlada formira.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *