Makarti: Moguć dogovor o podizanju gornje granice duga

Dodajte komentar

Predsjedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti izjavio je danas da je moguć dogovor demokrata i republikanaca o podizanju gornje granice zaduživanja.

Pregovarači su sada “u mnogo boljoj situaciji, vidim kako dogovor može da bude postignut”, rekao je Makarti, prenosi Rojters.

Predstavnički dom će, prema njegovim riječima, sljedeće nedjelje baviti dogovorom o podizanju gornje granice zaduživanja.

Makarti je dodao da pregovarači demokrata i republikanaca još uvijek razmatraju sve detalje.

Berze su skočile nakon ove izjave, u očekivanju dobrih vijesti, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da je uvjeren da će on i kongresmeni Republikanske i Demokratske strane postići sporazum o budžetu, te da će SAD platiti svoj dug.

“Ujedinićemo se jer nemamo alternativu. Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo platiti dugove ili nećemo”, rekao je predsjednik SAD.

On je istakao da su se lideri obje stranke složili oko toga da neće dozvoliti da SAD dođu u situaciju da ne mogu da plate svoje dugove.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je ranije da bi Vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Dug savezne vlade trenutno iznosi 31.4 biliona dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti da pozajmljuje novac i, istovremeno, bi je dovelo u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u Ameriku kao globalnog poslovnog partnera, navodi “Reuters”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *