Janjušević: Zapošljavanje u Rudniku uglja opravdano zbog najavljene energetske krize

Dodajte komentar

Predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević kazao je za RTCG da su plate zaposlenih u toj kompaniji u poslednje dvije godine dva puta bile povećane.

Kazao je da nije bilo revanšizma u toj kompaniji, te da su nova radna mjesta opravdana zbog najavljene energetske krize. Prema njegovim riječima u jeku je pravedna tranzicija, i ona se mora desiti, jer je 2050. godina izlazna godina iz “uglja”, i da do tada treba obezbijediti energetsku stabilnost za državu.

“Stručne radne snage nedostaje, to je potpuno jasno. Ranije je postojala jedna agenda koja se slijepo poštovala. Povećali smo vroj zaoslenih i mehanizaciju”, kazao je Janjušević koji je naveo da je to, uz promjenu starosne strukture rezultiralo rekordnim rezultatima Rudnika uglja prošle godine.

Kako kaže, pravedna tranzicija je u jeku.

“Energetska tranzicija izaziva neki nemir, ali ta pravedna tranzicija očekuje svaki rudaski grad na svijetu. Pljevlja su grad gdje pravedna tranzicija mmože da bude zaista pravedna, jer imamo ozbiljne resurse i potencijal za razvoj, ne samo grada nego i države. U prvom redu moramo da obezbijedimo energetsku stabilnost za državu”, kazao je on.

Objasnio je da je predviđeno da 2050. godina bude godina “izlaska iz uglja”.

“Mnogo zemalja u regionu je napravilo grešku. Tako su Slovencima konsultanstske grupe kazale da godina izlazka mora biti 2038., a njihova Vlada je usvojila da bude 2033. To su greške koje mi ne smijemo da dopustimo”, rekao je Janjušević.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *