Ekonomista MMF-a koji je predvidio krizu 2008. ima novu crnu prognozu

Dodajte komentar

Bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Raghuram Rajan, koji je predvidio globalnu finansijsku krizu prije više od deset godina, upozorio je da će bankarski sistem krenuti prema još većim previranjima nakon spašavanja banka SVB i Credit Suisse.

Rajan, koji je takođe bio guverner Reserve Bank of India, rekao je da je decenija lakog novca i poplava likvidnosti iz centralnih banaka izazvalo “zavisnost” i krhkost unutar finansijskog sistema, dok kreatori politika istovremeno pooštravaju politiku.

“Nadam se najboljem, ali očekujem da bi moglo biti još toga, dijelom zato što je nešto od onoga što smo vidjeli bilo neočekivano“, rekao je Rajan za Bloomberg.

On pojašnjava da su vrijeme lakog novca i visoke likvidnosti tokom u dugom periodu stvorili “perverzne podsticaje i strukture koje postaju krhke kada se sve preokrene”.

Njegovi komentari dolaze nakon upozorenja da su situacije sa  SVB i Credit Suisse pokazatelji dubljih temeljnih problema u finansijskom sistemu.

Dok je bio glavni ekonomist MMF-a 2005, Rajan je dao upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne finansijske krize 2008. godine. Rajan, koji trenutno radi kao profesor na Booth School of Business Univerziteta u Čikagu, osvojio je i priznanje za svoje upravljanje indijskom ekonomijom dok je bio na čelu tamošnje centralne banke od 2013. do 2016. godine.

Dionice banaka pale su nakon krize u SVB-u i Credit Suisseu, ali su centralne banke nastavile da pooštravaju politike kako bi obuzdale inflaciju. Rajan navodi da su centralne banke dobile “besplatnu vožnju” jer kreatori politike brzo mijenjaju krajnje popustljiv stav koje su zauzeli u deceniji nakon finansijske krize.

N1/Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *