Firme se okreću sistemu “devet dana u dvije nedelje”

Dodajte komentar

Veliko ispitivanje četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji donijelo je dobre rezultate. Podsjetimo, kompanije su navele da je produktivnost porasla, dok su radnici istakli da se poboljšao kvalitet njihovog života.

Ali zabrinutost oko profita, dodatnog pritiska na radnike zbog većeg dnevnog opterećenja i potrebe da se klijentima bude na raspolaganju tokom svih standardnih radnih sati i dalje ostaje.

Stoga, da li postoji zlatna sredina? Cnbc piše o “devet dana u dvije nedelje”.

Obrazac rada “devet dana u dvije nedelje” efektivno znači da u toku 14 kalendarskih dana, devet dana je radno, a pet slobodno. Svake druge nedelje, zaposleni dobijaju jedan više slobodan dan, najčešće petak.

Ipak, neke kompanije od zaposlenih traže da rade duže radnim danima kako bi mogli da dobiju ekstra dan slobodan, dok drugi kažu da im nije bitno da rade duže ako je učinak isti.

Kako to izgleda u praksi?

Mnoge prednosti su slične onima kod četvorodnevne radne nedelje, prema onima koji su je testirali. Ovo uključuje produktivnost, zadovoljstvo zaposlenih, bolju ravnotežu između posla i privatnog života i poboljšano blagostanje. Sem Frenklin, izvršni direktor kompanije Otta primijetio je da se tema pojavljuje tokom procesa zapošljavanja.

Ben Branson-Gatelei, izvršni direktor i suosnivač softverske kompanije za ljudske resurse Charlie HR kaže da je primijetio i dodatne prednosti u poređenju sa četvorodnevnom radnom nedeljom.

– Razlog zašto sam ja više za devet dana nego za četiri dana je taj što četvrtak ne postaje novi petak – pojašnjava.

Naizmjenične četiri i petodnevne radne nedelje takođe stvaraju bolju ravnotežu, otkrio je Branson-Gatelei.

– Tih četiri dana nedeljno mogu da djeluju previše, mogu biti poprilično intenzivne. Ne sviđa mi se ideja da tako bude svake nedelje – dodaje.

I dalje nije za svakoga

Kao i sa četvorodnevnom radnom nedeljom, sistem “devet dana u dvije nedelje”, ne odgovara svakom poslovanju i zaposlenom.

Laura Olipant ispred firme za odnose sa javnošću Stand objašnjava da nisu svi zaposleni videli benefite ovakvog sistema, ali i da su klijenti željeli da mogu da dođu do nekoga u firmi svakog dana zbog čega su morali da uvedu rotacije i različite dodatne slobodne dane.

S obzirom da i sama rotacija dodatno komplikuje stvari, firma se odlučila za sistem rada od 4 i po dana. To znači da se petkom svi odjavljuju u 13 časova, osim jedne osobe po timu koja pazi na važne mejlove.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *