Četiri navike koje mogu da vam poboljšaju nivo energije

Dodajte komentar

Budite se umorni ili energiju gubite već u toku popodneva? Ovo mogu da budu znaci da različiti faktori načina života utiču na vaše nivoe energije, što dovodi do hronične iscrpljenosti.

Međutim, dr Alfred Talija, profesor Odjeljenja za porodičnu medicinu i zdravlje zajednice na medicinskoj školi Robert Vud Džonson, objasnio je da nizak nivo energije često može da se popravi usvajanjem jednostavnih promjena u vašoj dnevnoj rutini, piše Huff Post.

Ograničite količinu kofeina koju konzumirate

Kada se osjećate umorno, može da bude primamljivo da kasnije tokom dana skuvate šoljicu kafe da biste se oporavili. Međutim, konzumiranje previše kofeina može da ima paradoksalan efekat, ostavljajući vas letargičnim.

– Ako konzumirate velike količine kofeinskih pića tokom dana, to će vjerovatno da utiče na vaš obrazac spavanja i na nivoe energije. Tijelo se navikava na kofein kao stimulans, a kada ga nema, možete da doživite pad energije. Većina stručnjaka predlaže da postepeno smanjujete količinu kofeina dok ne pronađete ono što vam najbolje odgovara – objašnjava dr Talija.

Uspostavite rutinu spavanja

Ne treba objašnjavati da je odgovarajuća količina sna ključna za povećanje vaše energije tokom dana. Međutim, na nivoe vaše energije ne utiče samo količina sna koju dobijate svake noći, već i kvalitet tog sna. To uključuje usvajanje navika kao što je razvijanje redovne rutine odlaska na spavanje i prigušivanje svjetla noću. Talija ističe da je važno da razbistrite um uvodeći aktivnosti prije odlaska u krevet, a koje smatrate opuštajućim.

Krećite se tokom dana

Pokušajte da uključite vježbanje u svoj dan, pa čak i samo malu količinu. Istraživanja su pokazala da su svakodnevna vježba i kretanje od suštinskog značaja za povećanje nivoa energije.

– Pokazano je da čak i pokreti sa malim uticajem povećavaju protok kiseonika i nivoe hormona, što vam daje energiju – objašnjava doktor.

Voda

Dehidratacija je čest uzrok niske energije.

– Naša crvena krvna zrnca nose kiseonik. Kada smo dehidrirani, crvena krv se smanjuje i to smanjuje kapacitet ćelije da nosi punu količinu kiseonika. Nizak nivo kiseonika se manifestuje umorom, razdražljivošću i nemirom.

Izvor: magazin.novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *