Globalne devizne rezerve padaju najbržim tempom do sada, jer centralne banke od Indije do Češke intervenišu da podrže svoje valute.

Rezerve su ove godine smanjene za oko bilion dolara, ili 7,8 odsto – na 12 biliona dolara, što je najveći pad od kada je Bloomberg počeo da prikuplja podatke 2003.

Dio pada je jednostavno posljedica promjena u vrednovanju. Kako je dolar skočio na najviši nivo u dvije decenije u odnosu na druge rezervne valute, kao što su euro i jen, dolarska vrijednost fondova ovih valuta se smanjila. Ali sve manje rezerve takođe odražavaju stres na tržištu valuta koji tjera sve veći broj centralnih banaka da zarone u svoje ratne škrinje kako bi se odbranile od deprecijacije.

Indijske zalihe su, na primjer, ove godine pale za 96 milijardi dolara na 538 milijardi dolara. Centralna banka ove zemlje saopštila je da promjene u procjeni vrijednosti imovine čine 67 odsto pada rezervi tokom fiskalne godine od aprila, što implicira da je ostatak došao od intervencije za podršku valuti. Rupi je ove godine izgubila oko 9 odsto u odnosu na dolar i dostigla je rekordno nizak nivo prošlog mjeseca.

Japan je u septembru potrošio oko 20 milijardi dolara da uspori pad jena u svojoj prvoj intervenciji za podršku valuti od 1998. To bi predstavljalo oko 19 odsto gubitka rezervi ove godine. Valutna intervencija u Češkoj je pomogla da se tamošnje rezerve smanje za 19 odsto od februara.

“Ovo je sve dio niza simptoma kanarinca u rudniku uglja”, rekao je Axel Merk, direktor za investicije u Merk Investments o smanjenim rezervama. “Pojavljuju se pukotine. I te crvene lampice će se sve više pojavljivati.”

Iako je veličina pada izuzetna, praksa korišćenja rezervi za odbranu valuta nije ništa novo. Centralne banke kupuju dolare i gomilaju svoje zalihe kako bi usporile aprecijaciju valute kada strani kapital preplavi. U lošim vremenima, one crpe rezerve da bi ublažile udar od odlivanja kapitala.

Bloomberg
 

“Neke zemlje, posebno u Aziji, mogu da idu u oba smjera, balansirajući između slabosti i prednosti”, rekao je Alan Ruskin, glavni međunarodni strateg u Deutsche Bank.

Većina centralnih banaka i dalje ima dovoljno sredstava da nastavi sa intervencijama, ako to žele. Devizne rezerve u Indiji su i dalje 49 odsto veće od nivoa iz 2017. i dovoljne za plaćanje devetomjesečnog uvoza. Centralne banke, uključujući one iz Indonezije, Malezije, Kine i Tajlanda, u petak će objaviti svoje najnovije podatke o deviznim rezervama.

Ali neki drugi svoje brzo iscrpljuju. Nakon pada od 42 odsto ove godine, pakistanske rezerve od 14 milijardi dolara nisu dovoljne da pokriju tromjesečni uvoz, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Izvor: Bloomberg Adria