Ako želite da igrate na sigurno, švajcarski franak je vaš izbor

2 komentara

Mark Haefele, glavni direktor za investicije u UBS Global Wealth Managementu, rekao je u istraživačkoj bilješci od srijede da postoji jedna opcija koja bi mogla biti isplativa za investitore koji žele da igraju  “na sigurno”.
“S obzirom na trenutnu neizvjesnu pozadinu, favorizujemo švajcarski franak kao sigurno utočište izbora na deviznim tržištima”, rekao je.

„Švajcarska je manje pogođena evropskom energetskom krizom nego njeni susjedi, budući da fosilna goriva čine samo 5% proizvodnje električne energije u zemlji. Valutu također podupire centralna banka koja je i voljna i sposobna brzo da vrati inflaciju na cilj.”

Švajcarski franak je porastao za više od 7% u odnosu na euro od juna jer rastući strahovi od recesije nastavljaju da tjeraju ulagače u sigurno utočište. I kao što je Stéphane Monier, glavni direktor za investicije Lombard Odier Private Bank, rekao u članku od 31. avgusta:

“Švajcarska narodna banka (SNB) suprotstavlja se rastućim cijenama višim kamatama. Za razliku od drugih kreatora politike, signalizirao je spremnost da intervenira kako bi švajcarski franak ostao jak.”

Švajcarski franak takođe ima istorijsku prednost u odnosu na dolar. Od 1999. godine, franak je porastao čak 30% u odnosu na američku valutu.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *