Venecuela u prvom kvartalu 2022. bilježi ekonomski rast od 17,04 odsto

Dodajte komentar

Ekonomija Venecuele je u prvom kvartalu 2022. godine zabilježila međugodišnji rast od 17,04 odsto, izjavio je guverner centralne banke ove zemlje.

“Ovo je najviši rast u južnoameričkom regionu”, naveo je guverner venecuelanske centralne banke Kalisto Ortega (Calixto Ortega) saopštavajući podatke u vezi sa ekonomskim rastom ove države, koji nisu objavljivani još od prvog kvartala 2019. godine, piše Reuters a prenosi portal Biznis.rs.

Ortega je naveo da je centralna banka obavila procjenu ekonomskog rasta u drugom kvartalu, ali te podatke nije podijelio. Naveo je damo da je privatni sektor u tom periodu imao rast od 18,7 odsto.

Guverner centralne banke je dodao da je ekonomija Venecuele u četvrtom kvartalu 2021. godine porasla 19,07 odsto u odnosu na isti period 2020.

Ekonomija južnoameričke države bila je u dubokoj recesiji od 2014. godine, boreći se sve vrijeme sa visokom inflacijom.

BDP ove zemlje, koji je prije deset godina bio 400 milijardi dolara, sada je između 50 milijardi i 60 milijardi dolara, prema procjenama analitičara i ekonomskih firmi.

Suočena sa nižom proizvodnjom nafte i sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, vlada predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas Maduro) je 2019. godine prestala da kontroliše ekonomske parametre, što je dovelo do ekonomskog kolapsa.

Dolarizacija je od tada podsticala oživljavanje sektora proizvodnje, usluga i trgovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *