Tokom ljeta moguća nestašica goriva u regionu

Dodajte komentar

Tokom ljeta moguće su nestašice naftnih derivata u zemljama regiona zbog znatno otežanog snabdijevanja izazvanog blokadom uvoza ruske nafte u Evropskoj uniji.

Kako su rekli iz slovenačkog Petrola za portal Raport, kompanija je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima prije pandemije, kako je utvrđeno u poslovnom planu za ovu godinu.

“Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena.

Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije već smo vidjeli kašnjenja u lancima snabdijevanja. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za jun za snabdijevanje tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija)”, naveli su za Raport.

Cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja, s većom potražnjom od ponude, s mogućnošću nestašice goriva, posebno ljeti, i rasta cijena na duži rok, upozoravaju iz međunarodnih stručnih organizacija.

Izazov su i rafinerije koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz izvora koji nisu ruski. Dodatan problem u susjedstvu je kvar austrijske rafinerije Schwechat, gdje je privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi.

Samo u razdoblju od 23. maja do 10. juna, nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cijena benzina na svjetskim berzama porasla je za 16 posto, a dizel goriva za 25 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

“Zbog svega navedenog nije moguće predvidjeti daljnji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva”, zaključili su u Petrolu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *