Najava rekonstrukcije oba crnogorska aerodroma i vodni gejt u Tivtu

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Racionalizacija troškova i redefinisani način poslovanja u Aerodromima Crne Gore smanjili su troškove a očekivani plan rada je premašen. Ova kompanija se može pohvaliti profitom od 5,5 miliona evra do kraja oktobra, a na računu sada imaju oko 15 miliona evra. Naravno, do potpune racionalizacije i kompletnog prilagođenja poslovanja ima još dosta posla, a cjelokupni proces otežala je pandemija i znatno manji broj letova.

Ipak, predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković izražava nadu da će ovu godinu završiti na nuli ili sa nekim malim dobitkom. Po njegovim riječima, u ovoj godini aerodromi Podgorica i Tivat su opslužili 8.404 aviona što čini 82% u odnosu na 2019. godinu, a kada su u pitanju putnici – 1.194.349 putnika ili 49% u odnosu na 2019.godinu.

U Aerodromima Crne Gore se nadaju da će sljedeća godina biti godina investicija, a o budućim planovima Đoković najavljuje planove za rekonstrukciju objekata u Podgorici i Tivtu, investicije na polju poboljšanja tehničkih sredstava i opreme a naročito ističe planove za optimizaciju opterećenja i obuku kadra.

Iako se u svim planovima razvoja aerodroma Tivat do sada pominjala (i još uvijek stoji) izgradnja vodnog terminala, ne samo da do realizacije ovog razvojnog segmenta aerodroma Tivat nije došlo već je nedostajala i realizija rješavanja mnogo bitnijih problema. Ipak, ovoga puta novu nadu za napredak daje najava saradnje Aerodroma Crne Gore, primorskih opština i Ministarstva kapitalnih investicija. Pored najave ove saradnje kao krucijalne, Đoković ističe važnost vodnog gejta kao pomoć “našim putnicima i turistima, kad slete na tivatski aerodrom, da se bezbjedno i brzo, a i turistički interesantno, prebace na neku lokaciju na primorju i zaobiđu onu gužvu koja je neizbježna u julu i avgustu mjesecu”.

Vodni gejt (Tivat SkyPier) se pominje u planskim dokumentima razvoja aerodroma Tivat kao varijanta za javni prevoz putnika morskim putem, uključujući i pristupne saobraćajnice. Uz njega pominje se i izgradnja Marine Air Terminala (MAT) u neposrednoj blizini vodnog terminala za prijem putnika koji za dolazak na aerodrom koriste prevoz morskim putem.

Ostaje nada da će ovaj tim Aerodroma Crne Gore moći da realizuje svoju zamisao, ali za to im neće biti dovoljan samo trud, volja i znanje već i saradnja svih državnih i opštinskih institucija. Određivanje jedinstvenog pravca djelovanja cjelokupne države u cilju uređenja crnogorskih aerodroma kao baze za razvoj turizma se ne smije dovoditi u pitanje ni kad se radi o izradi planskih dokumenata koji će uskoro morati da se obnove jer Prostorni plan Crne Gore i državna studija lokacije aerodrom Tivat -sektor 24 važe do kraja ove godine.

Izvor: Avioportal.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *