Skraćivanje moratorijuma na tri mjeseca nije dobro rješenje

Dodajte komentar

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori danas je još jednom apelovao i pozvao predstavnike Skupštine da odustanu od usvajanja Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita. Kako ističu, čak i novi predlog, kojim je moratorijum skraćen na tri mjeseca, nije dobro rješenje i nanio bi direktnu štetu bankarskom sistemu.

“Podsjećamo da su stavovi međunarodnih finansijskih institucija jasno protiv moratorijuma, pa je Evropska centralna banka ograničila postojeće moratorijume kako za pravna tako i za fizička lica. Upravo zbog očuvanja finansijskih sistema i njihovog jačanja, Evropska centralna banka ne podržava uvođenje novih moratorijuma”, navode u Savjetu stranih investitora u Crnoj Gori.

Dodaju da je nametanje masovnog moratorijuma u bankraskom sistemu u Crnoj Gori mimo preporuka međunarodnih institucija, konsultacija sa Centralnom bankom, Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i bankama suprotno svim dobrim praksama u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta, posebno u situaciji kada cijelo društvo treba da bude udruženo u aktivnostima oporavka ekonomije.

“Ovakve izmjene zakonskih rješenja koje direktno ugrožavaju poslovanje i likvidnost bankarskog sektora treba da prati adekvatna debata u javnosti. Uvjereni smo da naš zajednički cilj treba da budu dugoročni interesi građana i privrede, zato pozivamo na otvoreni dijalog i Skupštinu i Vladu i da zajedno sa bankama, regulatorom i privredom radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja koja su u najboljem interesu crnogorskih građana i privrede”, poručuju iz Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *