Hrvatska izabrala Lazard za novog savjetnika za kupovinu MOL-ovog udjela u Ini

Dodajte komentar

Hrvatska vlada izabrala je u srijedu međunarodnu investicionu kompaniju Lazard za svog novog konsultanta u planiranoj kupovini udjela mađarskog MOL-a u hrvatskoj naftno-gasnoj kompaniji INA, rekao je ministar finansija Zdravko Marić.

“Sada smo odlučili da krenemo u taj proces s novim savjetnikom, a to je Lazard”, rekao je Marić u videu objavljenom na web stranici javnog HRT-a nakon sastanka vlade.

Konsultant bi trebalo da sprovede dubinski nadzor potencijalnog posla u roku od šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora.

U aprilu 2018. vlada je odabrala konzorcijum koji čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb kako bi ga savjetovao o potencijalnoj kupovini MOL-ovog udjela u Ini, nakon čega bi uslijedila prodaja dionica INA-e novom strateški partneru. Konzorcijum je predložio savjetodavne poslove za 8 miliona eura.

Međutim, ugovor sa konzorcijumom nije potpisan zbog nekih nesuglasica oko detalja dokumenta.

MOL je najveći dioničar INA-e s 49,1% udjela. Hrvatska vlada posjeduje 44,8%, a preostalih 6,1% posjeduju institucionalni i privatni ulagači.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je ranije da je vijeće koje je imenovala vlada zaduženo za pregovore s MOL-om već definiralo kriterije za otkup udjela u INA-i, dok će savjetnik biti zadužen za procjenu vrijednosti Ine i pronalaženje mogućih strateških partnera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *