Grupa Telekom Slovenije značajno povećala neto dobit u 2018.

Dodajte komentar

Grupa Telekom Slovenije je prošle godine ostvarila neto prihode od 715,05 milion eura, što je na istom nivou kao i prethodne godine.

Neto dobit grupe dostigla je 33,3 miliona eura, nakon godinu dana prije nego što je iznosila devet miliona. Telekom je takođe istaknuo prošlogodišnje poravnanje s T2, čime je smanjena izloženost tužbama.

“U 2018. godini, nakon zaključenja sudske nagodbe s T2, Telekom Slovenije je značajno smanjio izloženost na potraživanja, a navedena nagodba uticala je na planiranu operativnu dobit prije amortizacije (EBITDA) i neto dobit grupe”, izvijestio je Telekom na internet stranici Ljubljanske borze.

U Telekomu se ne otkrivaju detalji nagodbe koja je okončala višegodišnju parnicu zbog navodne zlouporebe vladajućeg položaja.

S druge strane, Nadzorni odbor upoznao se s rezultatima u srijedu, koji je zajedno s menadžmentom kompanije pripremio prijedlog za korištenje prošlogodišnje akumulirane dobiti, odnosno da će se za isplatu dividendi iskoristiti 29,27 miliona eura neto dobiti, što je 4,5 eura bruto po dividendi. Dioničari su prošle godine podržali protuprijedlog slovenačkog državnog holdinga (SDH), da bi dividenda umjesto predloženih 6,30 eura trebala iznositi 14,30 eura bruto.

EBITDA grupa povećala se za 10% godišnje, na 185,5 miliona eura. Operativna dobit (EBIT) dostigla je 17,9 miliona eura, što je 293 posto više nego u 2017. godini, kada su bile osigurane rezervacije zbog osiguranja stabilnog i razvojno orijentisanog budućeg poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *