Svjetska ekonomija: Sljedeće godine rast od 2.9%

Dodajte komentar

Svjetska ekonomija će porasti ove godine za 2,4 odsto, a zahvaljujući visokoj polaznoj osnovi očekuje se da će dogodine taj rast dostići 2,9 procenata.

U 2018. će blago usporiti na 2,7 odsto, procjenjuje njemački ekonomski institut Ifo.

U najnovijoj analizi kretanja svjetske privrede, Ifo navodi da je nova procjena rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu blago revidirana naniže za 0,1 procentni poen u odnosu na predviđanje iz juna, dok je prognoza za 2017. ostala nepromenjena.

Mada Ifovi indeksi svjetske ekonomske klime i menadžera nabavke za vodeće razvijene i privrede u usponu pokazuju poboljšanje u posljednje vreme, politički događaji u mnogim djelovima svijeta dovode do povećanja neizvesnosti, što će gušiti ukupan privredni rast u prognoziranom periodu“, piše u dokumentu.

Dodaje se da su referendum o Bregzitu, predsjednički izbori u SAD, neuspeh ustavne reforme u Italiji, radikalno izmijenili političku sliku sveta, što može imati dalekosežne i vrlo neizvjesne posljedice po svjetsku ekonomiju, ali i po Njemačku u godinama koje dolaze.

Ekonomski razvoj vodećih razvijenih zemalja će i dalje biti vrlo heterogen u posmatranom trogodišnjem periodu.

Agregati privrednog rasta će, prema procjeni njemačkog instituta, snažnije napredovati u SAD-u nego u eurozoni i Japanu u naredne dvije godine.

Privreda eurozone će ostati opterećena krupnim strukturnim slabostima pojedinih zemalja članica – kao što su veliki iznosi loših zajmova u bilansima banaka u Italiji i Portugaliji, i nekonkurentnost italijanske i francuske ekonomije“.

Shodno tome, smatra Ifo, ekonomski oporavak eurozone će se nastaviti ali po vrlo skromnoj stopi, uprkos velikim prilagođavanjima monetarne politike Evropske centralne banke.

Takođe se očekuje usporen ukupan rast privrede Japana. Mada će izuzetno ekspanzivna monetarna politika Tokija i program državnih ekonomskih stimulusa podstaći japansku privredu tokom druge polovine 2017, ove faktore će neutralisati smanjenje radne snage i relativno nizak rast produktivnosti, ocjenjuje Ifo.

Tempo rasta ekonomija u usponu će, takodje, usporiti postepeno tokom analiziranog perioda.

Uz zaustavljanje pada cijena nafte i lagani oporavarak drugih sirovina, očekuje se da će Brazil i Rusija izaći iz recesije u 2017, Indija će bilježiti snažan rast, dok se, s druge strane, predviđa dalje slabljenje kineskog rasta.

Ako američka finansijska politika, kako je najavio novoizabrani predsjednik te zemlje, zaista postane znatno ekspanzivnija, to će obezbijediti SAD-u i globalnoj ekonomiji znatne pozitivne stimulanse. Visok i dugotrajan stepen političke neizvjesnosti, kao i rastuća politička i ekonomska dezintegracija, s druge strane, baciće senku na ukupne ekonomske izglede“, zaključuje Ifo u analizi dostavljenoj Tanjugu.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *