Austrijske banke zaradile u istočnoj Evropi 17 milijardi eura

Dodajte komentar

Austrijske banke ostvarile su 25 milijardi eura profita od 2003. do 2015. godine godine u istočnoj Evropi, dok su u isto vrijeme imale osam milijardi eura umanjenja vrijednosti u kćerinskim podružnicama.

Gubici su zabilježeni u Sloveniji, Ukrajini i Mađarskoj, a najviše dobiti ostvarno je u Češkoj i Rusiji, rečeno je prilikom prezentacije izvještaja o finansijskoj stabilnosti u ponedjeljak u Beču.

Međutim, stanje se za svaku zemlju znatno razlikuje. U Sloveniji, Ukrajini i Mađarskoj austrijske banke su ukupno izgubile zarađenog novca više nego bilo gdje drugdje. U apsolutnom iznosu, najviši dobitak od 8,5 milijardi eura bio je u Češkoj, a potom u Rusiji 5,9 milijardi eura. Mjereno u odnosu na angažirani kapital, Rusija je bila najprofitabilnija, ispred Bugarske i Srbije.

Sve u svemu, austrijske banke zaradile su na uloženi kapital (povrat na prosječnu aktivu, ROAA) 0,9 posto.

Izvještaj je ukazao na značajno povećanje kapitala u austrijskim bankama. Od izbijanja finansijske krize 2008. godine 17 milijardi eura je dodano. Odnos kapitalizovanosti danas je znatno iznad 13 posto. Jaz u odnosu na druge banke je postao manji: uporedive banke u istočnoj i jugoistočnoj Evropi imaju samo 0,43 posto više kapitala, a banke u EU 1,18 postotnih bodova.

Međutim, banke ne mogu živjeti na tim lovorikama“, navodi se u izvještaju.

U prvoj polovini 2016. godine, austrijske banke su izvijestile o 2,9 milijardi eura neto dobiti, gotovo deset posto više nego u istom razdoblju prošle godine.  Međutim, to je uglavnom zbog naknada, budući da je operativna dobit pala za četvrtinu.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *