CEAK traži poništenje presude o nenadležnosti ICSID tribunala

Dodajte komentar

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK), jedan od najvećih kreditora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) baziran na Kipru, službeno je zatražila poništenje presude o nenadležnosti ICSID tribunala u slučaju protiv Vlade Crne Gore.

U svojoj presudi donesenoj 26 jula 2016-e ICSID tribunal je odlučio da ne posjeduje jurisdikciju da sasluša tvrdnje CEAK-a protiv Vlade Crne Gore. ICSID tribunal je naveo u svojoj presudi da ne smatra da ima pravo da čuje CEAK-ove tvrdnje jer  procjenjuje da CEAK nema sjedište na Kipru i stoga nije zaštićen sporazumom između Kipra i Crne Gore. CEAK vJeruje da postoji veliki broj ozbiljnih mana i nedostataka u toj presudi. CEAK-ov stav je sa izdvojenim mišljenjem podržao profesor Park, jedan od tri arbitra tribunala. Poništenje je zatraženo na temelju tri odvojena razloga navedenih u članu 52. Konvencije ICSID-a“, saopštio je menadžment CEAK-a crnogorskim medijima.

Kako se dodaje, važno je napomenuti da se CEAK-ova presuda odnosi samo na nadležnost suda u ovom predmetu i ne dotiče se merituma CEAK-ovih tvrdnji.

CEAK je pokrenuo arbitražni postupak pod ICSID-ovom Konvencijom protiv Vlade Crne Gore zbog kršenja sporazuma o zaštiti stranih investicija potpisanog između Kipra i Crne Gore u martu 2013, a nakon što je kompaniji nezakonito oduzeta njena imovina i nakon što je uklonjena iz Uprave KAP-a od strane Vlade Crne Gore.

Komisija za poništenje je takođe primila zahtjev da zaustavi izvršenje plaćanja troškova po nalogu koji je u Odluci tribunala, pri čemu je CEAK-u naređeno da plati oko 900.000 eura za pravne troškove i izdatke Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *